11.7 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Bántalmazta idős édesanyját – Rendőrségi Összefoglaló

A Ceglédi Rendőrkapitányság továbbra is felhívja a lakosság figyelmét, hogy kerékpárjaikat ne hagyják lezáratlanul, illetve azon ne hagyjanak semmilyen táskát, csomagot őrizetlenül.


KÖZLEKEDÉS

A Ceglédi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2014. március 24. és március 30. közötti időszakban 1 közlekedési baleset történt, melynek következtében egy személy súlyos, míg 1 fő könnyű sérülést szenvedett.

A baleset a 4. számú főút 80-as kilométerszelvényénél 2014. március 31-én az esti órákban következett be- feltehetően szabálytalan előzés miatt. A balesetben 4 személygépkocsi volt érintett és a helyszínelés idejére teljes útlezárás volt érvényben a főút érintett szakaszán. A baleset miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán büntetőeljárás van folyamatban. 


Tavaszi veszélyek a közlekedésben

Már nem a havas, jeges utak és a sötét időszakok jelentik a nehézséget a közlekedésben, hanem ellenkezőleg: a felszabadultság, nagyobb átlagsebességet lehetővé tevő közlekedés, a megfontoltság és az óvatosság hiánya.

Tavasszal a közutak forgalma zsúfoltabbá válik. Ebben az időszakban emelkedik az átlaghőmérséklet és szeszélyessé válik az időjárás. Tavasszal esik a legtöbb eső, amihez gyakran szél is párosul. A csapadéktól vizes, csúszós útszakaszokon csökkenhet a járművek menetstabilitása, míg a látási viszonyokat az ilyen időszakban gyakran megjelenő pára-, illetve ködfoltok befolyásolhatják. Ebben az időszakban közlekedésünk során számítani kell arra, hogy az autó könnyebben megcsúszik, s tisztában kell lenni azzal, hogy a féktávolság is megnő. Főleg vidéki, mezőgazdasági tevékenységgel érintett területeken földutak és szilárd burkolatú utak kereszteződésében, építkezések környezetében jellemző lehet a sárfelhordás, amely szintén fokozott veszélyt jelent a közúton közlekedőkre.   

Az ilyen útszakaszok a motorkerékpárral közlekedők valóságos „rémei”.

A tavasz kezdetén egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a segédmotor-kerékpárosok és motorkerékpárosok. 

Nagyon fontos, hogy a motorkerékpárosok – néhány hónap kényszerpihenőt követően – készítsék fel járműveiket a közlekedésre, ellenőrizzék azok műszaki állapotát, de saját maguk „felkészítéséről” se feledkezzenek meg. Néhány hónapos kihagyás után még a rutinos motorosok járműkezelésében is hiányosságok merülhetnek fel, továbbá tompulhatnak a reflexek. 

Tavasszal egyre nagyobb számban jelennek meg Pest megye útjain is a motorkerékpárosok, ezért ez évben is felhívjuk a figyelmet, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat. A nem megfelelő sebesség megválasztásával, nemcsak saját maguk életét és testi épségét veszélyeztetik, hanem a közlekedés többi résztvevőinek a biztonságát is.

A felelőtlen száguldozás gyakran emberéleteket követel, ezért,- mint minden évben-, most is ellátjuk a motorosokat néhány hasznos tanáccsal.

 – A bukósisak használata mind lakott területen belül, mind lakott területen kívül kötelező. 

– A jármű legyen megfelelő világító berendezéssel felszerelve. 

– A hónapokig garázsban tartott motor állapotának műszaki átvizsgálása elengedhetetlen, mivel megfelelő felkészítés nélkül a motor vezetői is bajba kerülhetnek. 

– Alkohol fogyasztása a motorvezetőknek is tilos!

– Mindig viseljenek megfelelő védőruházatot!

– Soha ne hajtsanak gyorsan! A legtöbb balesetet a gyorshajtás okozza. A sebesség meghatározása során ne csak az érvényben lévő szabályokat vegyék figyelembe, hanem a látáskörülményeket, a forgalmi helyzetet, valamint az utak állapotát is. 

Ebben az időszakban a gyalogosok és a kerékpárosok is – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevői – nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor a járművezetőknek az átlagosnál is fokozottabb óvatossággal kell a gyalogosokra figyelni, bizonyos esetekben áthaladásukat segíteni kell. Lakott területen kívül és belül egyaránt vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra, valamint fokozott figyelemmel kell közlekedni a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek, iskolák, buszmegállók környékén is. Nem árt tudni, hogy esős-szeles időben a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...