11.8 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Füles

A megnyitó beszéd a vertikális művészek közé sorolta Tóth József „Füles” reklámgrafikust, fotóművészt, kinek április 1-jén nyílt kiállítása a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában.

„A horizontális művészek vízszintesen mozognak és cselekednek széltében–hosszában, oldalirányban mindenfelé, két lábukkal szilárdan állva a földön, a talajon közlekedve.  A vertikális alkotók viszont, időnként függőlegesen is, mert le tudják győzni a gravitációt, ezért aztán az égbolton felfelé, a zenit irányában emelkednek-lebegnek”- összegezte benyomásait Markovics Ferenc fotóművész,  a „poén-gyáros” alkotó tárlatát látva és méltatva.  Az örömszerzés bevallottan a legfőbb célja a 75. évében járó művésznek, aki a 80-as évek egyik legjobb plakátját alkotta meg a tehéntúró fogyasztásának áldásos voltáról, de készített ismert kozmetikumnak, üdítőnek és TV-nek is reklámot.  Az elmúlt évtizedben konceptuális fotóival mutatkozott be, melyekből persze nem hiányozhatnak a gegek és poénok. Egy Balaton-felvidéki kisgalériában ismertem meg néhány éve. Az SZTK-szemüveges vendéglátó szívesen invitált egy pohár borra és falat pogácsára, kellemesen beszélgettünk. Sejtelmem sem volt, hogy a szimpatikus ember a magyar reklámművészet doyenje. Közvetlen volt, megnyerő modorú és ars poétikáját is megtudtam: ”Fényképezés közben legjobban a fényképezőgép zavar”

Azelőtt soha nem láttam ehhez hasonló fotomontázsokat. Ezeken az alkotó kíméletlen humorral figurázza ki önmagát.  Kevés eszközzel, könnyen érthető módon adja közre asszociációit kezekről, székekről, bogárhátúakról, tojásokról és nőkről szóló sorozataiban. Más-más korokból származó festményekből, ötletes kivágásokkal készített friss, elgondolkodtató képeket, melyeket – nagy örömömre –  most itt Cegléden állított ki. Aki magas színvonalú kiállítást akar látni, úgy hogy közben jól szórakozhat, annak jó szívvel ajánlom.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...