21.7 C
Cegléd
2024. május 22. szerda
spot_img

Füles

A megnyitó beszéd a vertikális művészek közé sorolta Tóth József „Füles” reklámgrafikust, fotóművészt, kinek április 1-jén nyílt kiállítása a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában.

„A horizontális művészek vízszintesen mozognak és cselekednek széltében–hosszában, oldalirányban mindenfelé, két lábukkal szilárdan állva a földön, a talajon közlekedve.  A vertikális alkotók viszont, időnként függőlegesen is, mert le tudják győzni a gravitációt, ezért aztán az égbolton felfelé, a zenit irányában emelkednek-lebegnek”- összegezte benyomásait Markovics Ferenc fotóművész,  a „poén-gyáros” alkotó tárlatát látva és méltatva.  Az örömszerzés bevallottan a legfőbb célja a 75. évében járó művésznek, aki a 80-as évek egyik legjobb plakátját alkotta meg a tehéntúró fogyasztásának áldásos voltáról, de készített ismert kozmetikumnak, üdítőnek és TV-nek is reklámot.  Az elmúlt évtizedben konceptuális fotóival mutatkozott be, melyekből persze nem hiányozhatnak a gegek és poénok. Egy Balaton-felvidéki kisgalériában ismertem meg néhány éve. Az SZTK-szemüveges vendéglátó szívesen invitált egy pohár borra és falat pogácsára, kellemesen beszélgettünk. Sejtelmem sem volt, hogy a szimpatikus ember a magyar reklámművészet doyenje. Közvetlen volt, megnyerő modorú és ars poétikáját is megtudtam: ”Fényképezés közben legjobban a fényképezőgép zavar”

Azelőtt soha nem láttam ehhez hasonló fotomontázsokat. Ezeken az alkotó kíméletlen humorral figurázza ki önmagát.  Kevés eszközzel, könnyen érthető módon adja közre asszociációit kezekről, székekről, bogárhátúakról, tojásokról és nőkről szóló sorozataiban. Más-más korokból származó festményekből, ötletes kivágásokkal készített friss, elgondolkodtató képeket, melyeket – nagy örömömre –  most itt Cegléden állított ki. Aki magas színvonalú kiállítást akar látni, úgy hogy közben jól szórakozhat, annak jó szívvel ajánlom.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...