18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

100 év 50 ceglédi dobosa

Kármán Sándor magángyűjtő, mint a ceglédi Dobmúzeum alapítója és a dobos gálák szervezője idén az eddigieknél is különlegesebb rendezvényekkel készül a XX. Nemzetközi Dobos és Ütősgálára, melyek kapcsolódnak a 650 éves Cegléd programjaihoz isA jubileumi rendezvények sora április 19-én kezdődött meg a Városháza aulájában megnyitott „100 év 50 ceglédi dobosa” című fotókiállítással.

Lapunk megjelenésével egyidőben április 26-án 18 órakor nyílik a Ceglédi Galériában a  „Húszéves a Dobosgála” kiállítás, melyet Dr. Hajdu Endre, a hajdani Róna Jazz fesztivál atyja nyit meg. “1993 óta számtalan nyomtatott anyag, tárgy, fotó, hangszer gyűlt össze, ami egy terítéken bemutatva érdekes keresztmetszetet nyújthat a lezajlott dobos gálák történetéről. A plakátok, a gálákra palackozott borok, az alkalmi dobverők és pólók, az „arany dobverő” díjazottak, a világsztárok fotói, a filmfelvételek mind beszédes tanúi az elmúlt húsz évnek. A dobos gála előtt két héttel nyíló kiállítás megnyitóját stílusosan dobosok produkciója is színesíti majd” – invitál a meghívó.

Különleges “párbeszédre” kerül sor május 3-án 18.45 órakor a Református Nagytemplomnál, melyben “a templom tetején ülő dobos párbeszédet folytat a dobok nyelvén a téren ülő húsz tanítványával”. Bordás József a 20. évfordulóra hozott létre egy új kortárs 20 ütőhangszerre komponált művet. A szólista a református templom két tornya között a magasban épített színpadon játszik majd a hangszerén, míg a téren vele szemben a 8 dobos, 6 ütőhangszeres, 1 vibrafon, 2 marimba, 1 timpami, 1 harangjáték/csőharang, és egy gong válaszol.

A május 10-ei gálakoncert a hagyományoknak megfelelően délután a Szabadság téren kezdődik Parádé dobosok bemutatójával. Este 19 órától a Gál József Sportcsarnokban világsztárok lépnek fel az ötórás nemzetközi gálaműsorban. (program és fellépők a plakáton!) Lesz ütőhangszer és rajzkiállítás, cintányérkovácsok Isztambulból, átadják az Arany dobverő díjat.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...