16.1 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

100 év 50 ceglédi dobosa

Kármán Sándor magángyűjtő, mint a ceglédi Dobmúzeum alapítója és a dobos gálák szervezője idén az eddigieknél is különlegesebb rendezvényekkel készül a XX. Nemzetközi Dobos és Ütősgálára, melyek kapcsolódnak a 650 éves Cegléd programjaihoz isA jubileumi rendezvények sora április 19-én kezdődött meg a Városháza aulájában megnyitott „100 év 50 ceglédi dobosa” című fotókiállítással.

Lapunk megjelenésével egyidőben április 26-án 18 órakor nyílik a Ceglédi Galériában a  „Húszéves a Dobosgála” kiállítás, melyet Dr. Hajdu Endre, a hajdani Róna Jazz fesztivál atyja nyit meg. “1993 óta számtalan nyomtatott anyag, tárgy, fotó, hangszer gyűlt össze, ami egy terítéken bemutatva érdekes keresztmetszetet nyújthat a lezajlott dobos gálák történetéről. A plakátok, a gálákra palackozott borok, az alkalmi dobverők és pólók, az „arany dobverő” díjazottak, a világsztárok fotói, a filmfelvételek mind beszédes tanúi az elmúlt húsz évnek. A dobos gála előtt két héttel nyíló kiállítás megnyitóját stílusosan dobosok produkciója is színesíti majd” – invitál a meghívó.

Különleges “párbeszédre” kerül sor május 3-án 18.45 órakor a Református Nagytemplomnál, melyben “a templom tetején ülő dobos párbeszédet folytat a dobok nyelvén a téren ülő húsz tanítványával”. Bordás József a 20. évfordulóra hozott létre egy új kortárs 20 ütőhangszerre komponált művet. A szólista a református templom két tornya között a magasban épített színpadon játszik majd a hangszerén, míg a téren vele szemben a 8 dobos, 6 ütőhangszeres, 1 vibrafon, 2 marimba, 1 timpami, 1 harangjáték/csőharang, és egy gong válaszol.

A május 10-ei gálakoncert a hagyományoknak megfelelően délután a Szabadság téren kezdődik Parádé dobosok bemutatójával. Este 19 órától a Gál József Sportcsarnokban világsztárok lépnek fel az ötórás nemzetközi gálaműsorban. (program és fellépők a plakáton!) Lesz ütőhangszer és rajzkiállítás, cintányérkovácsok Isztambulból, átadják az Arany dobverő díjat.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...