18.3 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Sztárparádé a XX. Dobos Gálán

Idén az eddigieknél is különlegesebb programokkal, rendezvényekkel készülnek a szervezők a XX. Nemzetközi Dobos és Ütősgálára. A jubileumi rendezvények sora április 19-én kezdődött meg a Városháza aulájában megnyitott „100 év 50 ceglédi dobosa” című fotókiállítással. Lapunk megjelenésével egyidőben április 26-án 18 órakor nyílik a Ceglédi Galériában a  „Húszéves a Dobosgála” kiállítás, melyet Dr. Hajdu Endre, a hajdani Róna Jazz fesztivál atyja nyit meg. “1993 óta számtalan nyomtatott anyag, tárgy, fotó, hangszer gyűlt össze, ami egy terítéken bemutatva érdekes keresztmetszetet nyújthat a lezajlott dobos gálák történetéről. A plakátok, a gálákra palackozott borok, az alkalmi dobverők és pólók, az „arany dobverő” díjazottak, a világsztárok fotói, a filmfelvételek mind beszédes tanúi az elmúlt húsz évnek. A dobos gála előtt két héttel nyíló kiállítás megnyitóját stílusosan dobosok produkciója is színesíti majd” – invitál a meghívó.

Különleges “párbeszédre” kerül sor május 3-án 18.45 órakor a Református Nagytemplomnál, melyben “a templom tetején ülő dobos párbeszédet folytat a dobok nyelvén a téren ülő húsz tanítványával”. Bordás József a 20. évfordulóra hozott létre egy új kortárs 20 ütőhangszerre komponált művet. A szólista a református templom két tornya között a magasban épített színpadon játszik majd a hangszerén, míg a téren vele szemben a 8 dobos, 6 ütőhangszeres, 1 vibrafon, 2 marimba, 1 timpami, 1 harangjáték/csőharang, és egy gong válaszol.

A május 10-ei gálakoncert a hagyományoknak megfelelően délután a Szabadság téren kezdődik Parádé dobosok bemutatójával. Este 19 órától a Gál József Sportcsarnokban világsztárok lépnek fel az ötórás nemzetközi gálaműsorban. A jubileumi eseménysorozat szervezője, Kármán Sándor, a ceglédi Dobmúzeum alapítója és 21 éve a dobosok nemzetközi ünnepének létrehozója. A Ceglédi Panorámának nemcsak a kezdetekről, a dob iránti rajongásáról, de az idei zenei csemegékről is nyilatkozott. 

– Honnan jön a zene és a szervezés iránti szeretete, amelynek fúziójaként létrejött 1993-ban az első Dobos Gála? A szülői házból hozza vagy későbbi élmény?

– Mivel gyermekkorom kötődik a szülői házhoz, úgyis mondhatjuk, hogy onnan. A szülői házból indultam naponta a Táncsics iskolába, ahol a mindennapos énekórák hatására Béres Karcsi bácsi és Iványos Erzsike áldott kezei alatt a zene észrevétlenül életünk részévé vált. Innen indultam később Szolnokra, a műszaki középiskolába is, ahol többek között szervezést, rendet és pontosságot tanultam. A 60-as évek beat-korszakában, mint amatőr muzsikus, többször átélhettem egy vidéki kultúrházban rendezett szombat esti bál összes gyermekbetegségét, a felkészületlen szervezéstől az erősítő elromlásáig. Talán ez a sok apró élmény együtt generált valami olyat, amitől oda tudok figyelni egy koncertszervezés részleteire.

 

– Hogy jutott eszébe dobos gálát szervezni?

 

– A kezdetekhez egy szomorú tény adta az apropót. 1992-ben váratlanul távozott a magyar zenei színpadról Kovács Gyula, aki pályafutása alatt dobosok generációit nevelte fel. Úgy is, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola jazz tanszékének vezető ütős tanára és úgy is, mint magánember, aki saját lakásán fogadta tanítványait és személyre szabott órákat tartott nekik.

Ahogy kollégái tették, úgy én, a magántanítvány is szerettem volna tisztelegni egykori tanárom emléke előtt egy koncert szervezésével. Mintául szolgált az évekkel korábban Amerikában megrendezett Buddy Rich emlékkoncert, melyen a világhírű dobos tanítványai szólóban vagy zenekaraikkal léptek fel. Helyszínnek az 1500 fő befogadására alkalmas ceglédi sportcsarnokot választottuk. Az 1993 áprilisában megrendezett Kovács Gyula emlékkoncert hatalmas sikere adta meg a bíztatást a folytatáshoz.

A második alkalomtól rendezvényünk felvette a Nemzetközi Dobos- és Ütős Gála nevet, de a cél változatlan maradt: a nagy dobos elődök példamutató hitét és szorgalmát – mint értéket – továbbadni az új generáció számára.

 

– Mind a Dobmúzeum, mind a Dobos Gála nemzetközileg elismert színvonalú, az országban egyedülálló kezdeményezés. Miért éppen e hangszer, a dob körül forog az élete?

 

– Gitárosként kezdtem és egy véletlen helyettesítés ültetett le a dobhoz. Kovács Gyula virtuóz játékát látva éreztem először, hogy ebben a hangszerben sokkal több van, mint amit gondoltam róla. Az ember általában valami harmonikus állapot felé törekszik. Észrevettem, ha ezzel a témával foglalkozom, mondjuk hangszerkatalógusokat lapozgatok vagy egy dobkészítő mesterrel beszélgetek, esetleg egy öreg lábgépet restaurálok, mindig valahogy feltöltődöm. Így a dobok körüli foglalatosság – annak ellenére, hogy nem vagyok hívatásos zenész – életem részévé vált.

 

– Az idei dobos gálának már az előprogramjai is különlegesek. Milyen meglepetéseket tartogat a gálaműsorra? 

 

– Az idei gála jubileumhoz illő sztárparádét ígér, igaz, ez azt is jelenti, hogy a hossza is boldog békeidőket idéző lesz! A gálát – ahogy húsz éve minden alkalommal – idén is a Leslie Alex Percussion Band nyitja meg. Idén is mutatunk be fiatal tehetséget, a 14 éves Vetési Gergő személyében. A hazai jazzdobolás élő legendája Kőszegi Imre 70 éves. Játékát Oláh Kálmán quartettje élén csodálhatjuk meg. Eljön hozzánk Németországból a 12 tagú Fascinating Drums együttes és ismét láthatjuk az Euro-African Playground nemzetközi zenészcsapatát. Fellép a Loop Doctors és a két kitűnő ceglédi dobos: Banai Szilárd és Kovács András Donát a Zanzibár együttessel. Sztárvendégeink Pete Lockett és Dörnyei Gábor Angliából érkeznek. A Wolf Kati és Radics Gigi által megkezdett női vonalat Micheller Myrtill és Swinguistique nevű együttese folytatja. Ezen kívül hatalmas dob- és ütőhangszer kiállítás, török cintányérkovácsok bemutatója, az „Ember és a dob” témában kiírt országos rajzverseny eredményhirdetése és az Arany-dobverő díj átadása is emeli majd az est hangulatát. Minden érdeklődőt szeretettel várunk május 10-én a XX. Dobos Gálán!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...