14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

650. évét ünnepelte a város

Négy napon át ünnepelte Cegléd testvértelepüléseivel együtt várossá válásának 650 évfordulóját május 1-4-ig. Tánc, koncertek, sportprogramok, hagyományőrző műsorok, találkozók várták a lakosságot és a vendégeket és természetesen a jó étel, ital sem hiányozhatott. 1364. május 8-án adományozta I. Nagy Lajos, a lovagkirály az első városi kiváltságot, a vámmentességet Ceglédnek. Ekkortól számoljuk Cegléd várossá válását, melynek idén a 650. évfordulója jött el.

A városalapítók napjához közeli, szerencsés módon 4 napos, hosszú hétvégén valóságos programözönnel készült a város a kerek évforduló megünneplésére. Az események a három központi téren, a Kossuth, a Szabadság és az Eötvös téren zajlottak.

A rendezvénysorozat a majálissal, a Tánc Világnapjával és az Utcazene Fesztivállal kezdődött, de szintén az ünnepi rendezvénysorozat része lett a nemzetközi fúvószenekari találkozó és a borrendi találkozó is. A testvérvárosok közül Mühldorf, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós képviselői is megérkeztek, a küldöttségek helyi specialitásaikat, világbajnoki címet nyert sört, lekvárt, pálinkát, sajtokat, és más gasztronómiai remekeket helyeztek a Népek asztalára. A Városháza aulájában egyúttal kialakították és felavatták a testvérvárosi falat is, amely bővíthető, így ha újabb taggal egészül ki Cegléd kulturális “családja”, szintén helyet kaphat rajta.

A pénteki nap a sporté volt, “650 perc sport” mottóval szerveztek egész napos, bemutatókkal, versenyekkel tarkított rendezvényt. 1364 és 2014 méteres futóversenyek, kerékpáros felvonulás, és 30 sportág bemutatói tették színessé a napot.

Ünnepi beszédet május 3-án szombaton mondott Földi László polgármester. “Azért vagyok itt ma, mert minden nap itt vagyok. Nem keresem az okát, hogy miért ünneplem Ceglédet, mert maga Cegléd az ok. Azért ünneplem, mert van. Ünneplem, hogy volt és ünneplem, hogy lesz” – hangzott el. A szombati eseményeket több száz fúvós és 20 borrend mintegy száz borlovagjának  színpompás felvonulása nyitotta meg. A város apraja-nagyja pedig az Eötvös téren, a Régi idők piacterének hangulatát idéző programon mulatott. Népi játékok, régi mesterségek, koncertek, és persze finomságok várták az ünneplőket.

A hosszú hétvége programját a Kossuth-díjas Szvorák Katalin koncertje zárta, de az ünnepség tovább folytatódik. Május 8-án, a Városalapítók napján ünnepi közgyűlésen adják át az idén alapított Czigle-lánc kitüntetést, majd pedig emléktábla avatással és a Városalapítók szobrának megkoszorúzásával emlékeznek a 650 évvel ezelőtti várossá válásra.

FOTÓK az első napról – Utcazene Fesztivál – itt…

FOTÓK a második napról – 650 Perc Sport – itt…

FOTÓK a harmadik napról – Régi Idők Piacztere – itt…

FOTÓK a Fúvósok, Borrendek felvonulásáról itt…

FOTÓK a negyedik napról – Jubileumi Ökumenikus Istentisztelet-ről itt…

FOTÓK a Kerékpáros Felvonulásról itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...