21.2 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

Városalapítók napi forgatag

A napot hagyományosan koncertek zárták, mint ahogy a következő napot és az azt követőt is. Nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy ezekből a bulikból kevesebb is elég lenne a városi rendezvényeken, különösen, ha a koncertek költségeit is figyelembe vesszük. Ma már az ilyen szabadtéri koncerteket is úgy rendezik, hogy belépő jegy megváltása után lehessen részt venni a programokon.

Másodika a sporté volt. Nagyon ötletesen választották meg az évfordulónak, az évszámoknak megfelelő távolságokat, s a többi sportág bemutatói is nagy sikerrel zajlottak le.

A szombati Régi idők piacztere különleges volt a maga nemében. Azt a vásári hangulatot hozta vissza, ami talán sosem volt, s csak a fantáziánkban létezik, a ma embere – talán a filmek hatására – így képzeli el a  régi idők vásárait. Mutatványosokkal, bábszínházzal, árusokkal, állatsimogatóval (aminek persze régen nem ez volt a funkciója). A folyamatosan hömpölygő tömeg jelezte, hogy ez a legsikeresebb rendezvénye a Forgatagnak. Talán a szervezők sem számítottak ennyi látogatóra, hiszen a hússütők, kolbászsütők, kürtőskalács készítők előtt hosszú sorok álltak…

Szinte minden napra jutott fúvós zenekari koncert, vagy felvonulás. Nagy sikerrel mutatkoztak be a német, az erdélyi és itthoni fúvószenekarok. Talán ennek a rendezvénynek a sikeréből kiindulva a következő években  nemzetközi fúvós zenekari találkozók megszervezése is hagyományteremtő lehetne. A Városalapítók napi forgatagot Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes zárta rendhagyó koncertjével. A művésznő egyházi és világi tartalmat harmóniába állító, a szeretetről szóló előadással lepte meg az érdeklődőket. Sajnos, csak kevesen hallgatták meg az igazán magas művészi színvonalon megszólaló egyházi műveket és népdalokat.

Ennek a négy napnak volt egy nem tervezett hozadéka: a Kossuth tér lezárásával egyidejűleg megnyitották a Pesti út Városháza előtti szakaszát mindkét irányú forgalom számára, s ugyanez történt az Árpád úttal is. Vagyis megszűnt az idióta „körforgalom”, s az is kiderült, a tér lezárása és a gyalogosforgalom számára való megnyitása belvárosi hangulatot kölcsönözhetne a város legszebb terének. A gépkocsik kitiltásával a folyamatos balesetveszély is megszűnne. Vajon a legutóbbi halálos baleset után még minek kell történnie, hogy a városvezetés is meghallja a ceglédi polgárok kéréseit?

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...