14.7 C
Cegléd
2024. május 26. vasárnap
spot_img

Csemőnek ajándékozta életművét

Magyarországon nincs még egy település, ahol fel tudának mutatni olyan támogatást, amit az emberek a képzőművészetnek, pontosabban a szobrászatnak szántak – ez ritka dolog. Erről már dr. Bánszky Pál akadémikus, művészettörténész beszélt, aki elmesélte: 2001-ben kezdődött az a kezdeményezés, amikor a község lakossága, mint mecénások támogatták a szobrászt. „Ez nem az, amit az állami mecénatúra általában kifizet, de annál értékesebb, hogy ezt a lakosság fizette. Ekkor volt az első és utána számos újabb kezdeményezés mutatta meg, hogy hány utca, hány lakos járult hozzá ahhoz, hogy a szobrászatot támogassák. Magyarországon még egy ilyen nincs. Az úgynevezett társadalmi mecénatúra, vagyis amikor nem az állam fizeti a művészt, hanem a lakosság: ez egyedülálló.” – hangzott el a néprajzkutató beszédében. 

Az eseményen jelen volt dr. Reichenbach Mónika, a fafaragó művész szülőhelyének, Pázmándnak polgármestere és Földi László országgyűlési képviselő, aki megköszönte az önkormányzat és a lakosság munkáját és köszönetet mondott a csemőieknek, amiért a gyűjtemény méltó helyre került.

Orisek Ferenc 1937. december 30-án született a Fejér megyei Pázmándon. 1952 és 1956 között Budapesten járt Faipari Technikumba. A forradalom évében országos tanulmányi versenyen elért kíváló eredményeként külföldi egyetemen lehetett ösztöndíjas: így került Brassóba a Faipari Egyetemre. 1961-ben faipari mérnökként végzett, majd az ezt követő húsz évben Szegeden, egy fafeldolgozó üzemben dolgozott. 1981-től Cegléden, a Hordógyárban volt alkalmazásban, majd a Bem iskola mérnöktanára lett. 2000-ben költözött Csemőbe. Orisek Ferenc rajztehetségére már az általános iskolában felfigyeltek. 1961 óta foglalkozik szoborfaragással, képzőművészetet nem tanult. Szobraiban pázmándi emlékei elevenednek meg.

FOTÓK az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...