27.3 C
Cegléd
2024. május 27. hétfő
spot_img

Ökovíz gondok

Rendkívüli testületi ülésen fogadta el kedden az önkormányzat a Várvag és az Ökovíz Kft. 2013-as mérlegbeszámolóját. A régi tiszti klub épületét a Norvég Alaptól nyert pénzből szeretnék felújítani, a város mintegy 300 millió forintra pályázik. 

Mintegy 3,5 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a Várvag Kft. A beszámolóból kiderült, a társaságnak még arra is volt lehetősége, hogy egy utánpótlás nevelő sportklubot, a Ceglédi Elefántkölyköket támogassa. 

Az Ökovíz Kft. mintegy 475 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi évet. Ennek a beszámoló szerint több oka is volt: a 20 százalékos rezsicsökkentés, ami bevételkiesésként jelentkezett a cégnél, a közműadó, a nagy arányú kintlévőségek és a csőtörések is hozzájárultak a veszteséghez. A Kft. az önkormányzat felé fennálló tartozást úgy szeretné megoldani, hogy pótbefizetés formájában 260 millió forintot kér a várostól, amelyet vissza is utal az önkormányzatnak a tartozás fejében. A tartozás megszüntetése a cég likviditását nagy mértékben javítaná. A cég jegyzett tőkéjét is le kell szállítani, a könyvvizsgáló és a Gazdasági Bizottság javaslata szerint 60 millió forintra. Nagy Tamás (MSZP) képviselő a negatív tendenciával kapcsolatban feltette a kérdést, hogy mi a stratégia, mit kíván tenni a város? Varjú Tamás ügyvezető elmondta: ennek az évnek a végéig az Ökovíz Kft-nek megvan az engedélye, és ha sikerül megegyezni a Hírös Kft-vel, és nem indít felszámolási eljárást, akkor ez az év még finanszírozható a társaság működése. 

Mint ismeretes, ez év januárjában Cegléden a víziközmű szolgáltatást a Duna-Menti Regionális Vízmű vette volna át, illetve az új irányvonal szerint országos szinten is a sok kisebb helyi cég helyett csak néhány nagy szolgáltató látná el a feladatot. A tárgyalások azonban a DMRV-vel még nem tudtak lezárulni, többek között azért, mert a váci székhelyű cég nem kívánja átvállalni az Ökovíz tavaly felhalmozódott adósságát. Takáts László, a Gazdasági Bizottság fideszes elnöke elmondta: Cegléden, az országos gyakorlattal ellentétben korábban is próbálták alacsonyan tartani a vízdíjakat, most pedig ez már kormányzati stratégia, vagyis hogy a lakhatás költségei csökkenjenek. Ennek a folyamatnak az Ökovíz Kft. a kárvallottja ugyan, a lakosságnak azonban előnye származik belőle. A cél pedig az, hogy a közszolgáltatók az egész országban nonprofittá váljanak, az árak pedig alacsonyan maradhassanak. Az Ökovíz veszteségeit pedig nem az összes ceglédi lakos, hanem csak azok a fogyasztók fogják megfizetni, akik egyébként is tartoznak a víz- és csatorna-, illetve szemétdíjjal – mondta Takáts László.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...