14.5 C
Cegléd
2024. május 29. szerda
spot_img

A felszín fölé

A Gimnázium Dísztermét Előd László fotói díszítik és a Rajzás 2014 kiállításának kiváló anyagát csodálhatja a közönség a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában.

Ismerős fiatalember bíbelődött a képek vízszintesbe igazításával a május 17-i, pénteki megnyitó előtt 15 perccel. Jó az arcmemóriám, most mégis cserbenhagyott. Pedig Ő fotózta az osztályomat néhány hónapja. Talán a magabiztos hangnem és a szleng hiányzott beszédéből, amivel pillanatok alatt utat talált a gyerekekhez. Most csöndes koncentrációval magyarázta egy-egy képe készültének körülményeit, történetét, új oldaláról ismertem meg. Törőcsik Gábor és Tóth Balázs verssel, Fésűs Ádám lassan hömpölygő „zongoraimpróval” hangolta a közönséget, Volter Etelka igazgatóhelyettes és Tábori László művészetpártoló szabadidő-szervező humoros asszociációival szórakoztatott. Most már végre megnézhetem a fotókat- gondoltam, de szót kapott az alkotó is. Technikai információi és cápa-sztorijai a fáradt rajz szakköröseimet is felvillanyozták, sőt kép-ötleteket is kaptunk a magas színvonalú és díjnyertes víz alatti fotókból összeállított tárlaton. 

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról itt…

A város egyik legjobb rajz szakköre, művészeti iskolája, műhelye Patkós Irma színésznő egykori házában működik. Ez a tavasz különösen mozgalmas volt, hisz az rajzi-festészeti alkalmakon kívül kéthetente Somos Gyula festőművész vitaestjei, előadásai, könyvbemutatói színesítették. A Sárközy Erzsébet, Somos Gyula, Zakar József, Tugyi Beáta művésztanárok harmincnál is több tanítványának munkáiból összeállított tárlaton tanulmányokból láthatunk legtöbbet, de a stúdiumok egy része elmozdult a személyes kifejezés irányába, rajtuk a friss egyediség, festői és rajzi gesztus jelent meg. Ezzel nagy lépést tett az „tanoda” a művészet mindennapos megélése és élvezete felé, kiemelkedett a mindennapok felszínes vizualitásából, etalonná vált. Az évről évre egyre magasabb színvonalon teljesítő tanítványaik közül többen a felsőoktatás művészképzőiben tanulnak tovább. Megerősítés ez a szakmai minőség következetes keresésére, kiemelkedés a tömegkultúra sok irányból özönlő képi termékeinek színvonalából, a felszín fölé.

FOTÓK a kiállítás megnyitójáról itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Zsonglőr siker

Május 25-én Túri Ádám EZÜST díjas artista lett a...

Birkózó sikerek

Múlt héten a görögországi Loutrakiban rendezték az U15-ös Európa-bajnokságot...

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...