16.1 C
Cegléd
2024. május 24. péntek
spot_img

„Tíz perc” szünet a közmunkában

– A téli közmunkában folyamatosan takarítottak, szemetet szedtek, parkot rendeztek a közmunkások. Van még Cegléden rendbetenni való?

– Sajnos, a lakosság egy része folyamatosan elhelyezi a kommunális és egyéb hulladékot a város különböző részein, amelynek összegyűjtését és elszállítását a közmunkásokkal kell megoldani, természetesen közpénzen. Ugyanezt az energiát és forrást Cegléd szépítésére fordíthatnánk, de sajnos, ehelyett szemetet kell szednünk. 

– Sokaktól hallani, hogy inkább értelmes, értékteremtő munkát kellene adni a közmunkásoknak.

– Tudatosan törekszünk erre Cegléden is. Tavaly merült fel tervként, idén már be is szereztük az eszközparkot ahhoz, hogy a Szabadság tér térkövezését saját magunk kivitelezhessük. Ehhez a feladathoz már keressük azokat az embereket, akikkel a közmunkaprogramon belül megfelelő minőséggel működtethetjük ezeket az eszközöket. Értékteremtő munka végzésére más ötleteink is vannak, például hogy a város 10-15 pontján kisebb terek, útkereszteződések parkosítása, szépítése is közmunka igénybevételével történjen meg. 

– Április végén Korpácsi Vilmos közmunkás (képünkön) csoportjával azzal a panasszal keresett meg minket, hogy nem kapnak a Várvag-tól szerszámot, nincs illemhely és egyáltalán “nem veszik őket emberszámba”. Mit tud ezekre válaszolni?

– A beléptetéskor megfelelő eszközökkel, szerszámokkal is ellátjuk a foglalkoztatottakat. Vegyünk alapul egy harmincfős brigádot, amelyből tíznek kaszát, tíznek gereblyét, ötnek seprűt adunk, ötnek pedig kesztyűt a szemétszedéshez. Ebben az esetben elláttuk őket szerszámmal, vagy sem?! Úgy gondolom, nem kell mindenkinek kaszát adni a kezébe, csak azoknak, akik megfelelően tudnak bánni vele. Sajnos, olyanok is vannak, akik nem vigyáznak a rájuk bízott szerszámra, sőt előfordult már szándékos károkozás is. Ez az oka annak, hogy új szabályt alkottunk: a szerszámok átvételét aláírással szükséges igazolnia a közmunkásnak, ha elszámolásnál kiderül, hogy abban kár keletkezett, akkor ki kell fizetnie. Az illemhellyel kapcsolatban a munkavégzés területén lévő intézmények vezetőivel, vendéglátó egységek tulajdonosaival mindig megállapodunk arról, hogy a közmunkások igénybe vehessék a mellékhelyiségeket. Ahol pedig erre nincs lehetőség, ott kitelepítjük a saját tulajdonú mobilvécéinket. Az utolsó panaszra válaszolva: mindenkit embernek tekintünk, és mindenkivel egyenlően bánunk, azokat azonban, akik azt keresik, hogyan nem kell dolgozni, vagy az árok partján heverésznek, kénytelenek vagyunk elbocsátani.

Fotó: Krizsán Ervin

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img
spot_img

Friss híreink

Milliókkal húzta le idős áldozatát

A Ceglédi Járási Ügyészség vádat emelt egy nővel szemben,...

2024 végre az ingatlanpiac éve lesz?

    A gazdasági válság hatásai még mindig erősen érezhetőek egyes...

Mit kell tudni a falusi CSOK-ról?

    A különböző állami támogatások, kedvezményes hitelek népszerűsége az elmúlt...

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...