18.9 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Magyarnak lenni

A Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola és Óvoda szárnyai alatt 2012 óta növekedik egy kedves kis társaság, a CIN, a Ceglédi Ifjúsági Néptáncegyüttes. Hazai fellépések mellett az önkormányzat támogatásával eljutottak Székelyudvarhelyre, ahol a testvérváros ifjúsági néptáncfesztivált rendezett.

Itt ismerkedtek meg a szórványban, Észak-Mezőségben élő almásmálomi Almavirág néptánccsoporttal. Honnan tudhattuk volna akkor, hogy az együtt töltött két nap nemcsak szép emlék lesz, hanem egy-remélhetően hosszútávú-barátság kezdete. Rajta László igazgató úr meglátta a lehetőséget abban, hogy felvegyük a kapcsolatot egy határontúli magyar közösséggel, és meghívta őket 2013.májusában iskolánk 20 éves évfordulója alkalmából. Díszvendégként bemutatkoztak a Diákgálán, és egyre közelebb kerültek a szívünkhöz.

Így történt, hogy idén a mi nagy táncosainkat hívták viszontlátogatásra az almásmálomiak.

Szép hagyomány náluk az Öregek Napja, melyen köszöntik időseiket. műsorral, istentisztelettel, fehér asztallal adózva életük példája előtt. Talán mi,kis hazánkban élők, soha nem is tudjuk felfogni azt a hősies helytállást, szerény mégis vaskeménységű  életet, aminek útját ők nap mint nap járják. Náluk már nincs óvodás magyar gyermek, a nagyobbakat igyekeznek megtartani a közösségben. A 400 fős lakosság fele magyar, lelkes hagyományőrző egyesületüket ápolva, egymást segítve tartanak össze.

Most tapasztalták meg gyermekeink a családokba belehelyezkedve a külhoni magyarság fogalmát. Most, a hegyek között megbújó kis falucska harangjának hangja közben, sorfalat állva lassan lépegető, fejkendős anyókák előtt, kezet rázva ősz hajú nagyapa-forma bácsikákkal, most pecsételt az élet valamit a lelkükbe, ami szóval el sem mondható…

Hálásak vagyunk, hogy a futó találkozás ilyen gyümölcsöt termett, összekapaszkodtak a lelkek ott, ahol nincs akadály, az önzetlen szeretetben. Isten áldja meg őket!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...

Történelmi siker az Asztalitenisz OB-n

A hétvégén megrendezett utánpótlás országos bajnokságon kivételes teljesítmény született:...