11 C
Cegléd
2024. május 19. vasárnap
spot_img

Interjú Grosics Gyulával

Tévedhetetlen stílusérzékkel a futball világbajnokság idején – amikor a világ figyelme a foci körül forog – június 13-án hunyt el az Aranycsapat legendás kapusa Grosics Gyula, akit június 30-án temették el Budapesten. A focilegendával Magyar László – aki jelenleg a Ceglédi Sportmúzeum igazgatója és lapunk munkatársa – 1961-ben készített interjút Abonyban a Pest Megyei Hírlap számára. Az írással emlékezünk az egykori nagyformátumú sportolóról. 


A chilei világbajnokságon még ott szeretnék lenni… – Beszélgetés Grosics Gyulával

Először a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetéről kérdeztük:

– Mint az utóbbi idő eredményei is mutatják, nem kielégítő a magyar labdarúgás helyzete. Több ország, néhány pont a mi tapasztalataink felhasználásával, felnőtt mellénk, sőt, túl is szárnyalt bennünket. Egységesebb szakvezetéssel azonban rövid időn belül ismét a világ élvonalába kerülhetünk. A válogatottól a VB-selejtezőkön, a különböző nemzetközi találkozókon, s ha sikerül a továbbjutást kiharcolni, az 1962. évi chilei világbajnokságon jó eredményt várok. Játékosanyagunk jó, megfelelő játékstílust kell kialakítani számukra.

– Mi szolgálná még a fejlődést?

– Elsősorban a sok és tervszerű munka. Másodsorban néhány klubcsapat megerősítése arra a szintre, mint például a Bp. Vörös Lobogó (MTK) és a Bp. Honvéd volt. A válogatott ezekre a nagy játékerőt képviselő együttesekre épülne. Egy-két csapat alkothatná a nemzeti 11-et.

– Tervei? 

– 34 éves vagyok, s eddig 69-szer öltöttem magamra a címeres mezt. Szeretnék jubilálni, megérni a 75. válogatottságomat. Ott szeretnék lenni a chilei világbajnokságon a magyar csapat kapujában. Aztán edző leszek, beavatom a fiatalokat a labdarúgás titkaiba, szépségeibe.

– Mi a véleménye a kapusutánpótlásról, mit ajánl a fiatal labdarúgóknak?

– Tehetséges kapusunk van bőven. Így Török, Szentmihályi, Gelei, Cserháti. Sajnos, néhány kapus teljesítményét károsan befolyásolja önteltsége, helytelen felfogása. A fiatal játékosoknak azt ajánlom: sose higgyék, hogy már kész labdarúgók. Dolgozzanak szorgalmasan, megfogadva edzőjük tanácsait, s akkor nem marad  el az eredmény, megérik a fáradozás gyümölcse. Nem elég a tehetség, szorgalmas, lelkes munka szükséges a siker eléréséhez. Egy igazi labdarúgónak sokat kell nélkülöznie lemondania. De megéri…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...