22.6 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Egy marék sár

Amiből a fazekas tapasztalata és szakértelme előhívja a szép ívű, tartós tárgyakat. Elmélyült koncentráció mellett alakulnak szabályosra, szimmetrikusra, szemnek kedvesre. 

Csütörtökön még a Zsolnay negyed családtörténettel és kerámiagyártással foglalkozó termeit, valamint a korai rózsaszín mázas korszak kiállítását és a Gyugyi-gyűjtemény romantikus és szecessziós kerámia alkotásait néztem meg családommal. A- kormány által megmentett- cég által előállított minőségről elég annyi, hogy egyik étkészletét a világhírű Patrizia Gucci tervezte. Kevés ilyen komplex élményt nyújtó múzeum-együttese van hazánknak, ráadásul benne működő gyárral.  Hazaérvén meghívó várt Szente Krisztina dabasi népi iparművész kiállításnyitójára, péntek estére „Hagyomány a mai magyar konyhában” címmel.

Mi újat tud mutatni – egy teljes nap Zsolnay után – a Ceglédi Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériája?

Zakar József keramikus művész nyitóbeszéde a magyar fazekas hagyományt elevenítette fel és abban azok helyét, akik alázattal ülnek a korong mögé. Úgy, mint Szente Krisztina. Nála nem a kreativitásé a főszerep, hanem a megőrzésé. A kísérletezés inkább a mai használhatóságot és az egészségre káros anyagok kizárását célozza.  A néprajzi tájegységek agyagtárgyainak eltéréseitől és hasonlóságairól több tucat múzeumban tájékozódott, felkereste a még élő mestereket, régi edényeket gyűjtött – utóbbiakból két vitrinben láthatunk a kiállításon. Tudja, hogy a következő nemzedékeknek nem áll majd rendelkezésre mindaz, melyből ő merített, ezért 2002-ben létrehozta a dabasi Szalay-Halász kúriában a hagyományos életmódot bemutató Tájházat .  Ennek kézműves műhelyében rendszeresen adja át  tudását felnőttnek-gyermeknek. 2008-ban környékbeli alkotótársaival létrehozták a Dabas és Környéke kézműves Egyesületet, melynek elnöke. Az elmúlt öt évben Veresegyházon, Százhalombattán, Budapesten, Pécsett és Körmenden és Mezőtúron voltak kiállításai és számos országos díjjal is büszkélkedhet.  Zakar József kiemelte a kerámiáinak stílusegységét és mívességét, mintáinak mértéktartó szépségét. Hétköznapi konyhai eszközeinek minősége a „boldog békeidőket” idézi a designtermékek tömeggyártásának világában. Közben előállításukhoz nincs szükség mélyművelésű bányákra, energiafaló üzemekre, gyárkéményekre.

A Szente Krisztina tárgyai világhálón is megtalálhatók, étkészleteinek ára nem hat-számjegyű. Szépek, mégsem luxustermékek. Kiállítása augusztus 9-ig látható, keddtől péntekig 10.00-18.00, szombaton 08.00-12.00 óráig.

P. Rónai Gábor CAE képzőművész szekció

FOTÓK az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...