22 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Centenárium a fiatalok szemével…

Ismét egy jó hangulatú, családias rendezvényen vehettek részt a látogatók július 26-án a Czeglédi Közösségi Múzeum aktív fiataljai közreműködésével. Hegyi Ferenc és Szabó Péter egy beszélgetés alkalmával gondolkodtak el azon, hogyan tudnának méltó emléket állítani a 100 éve kitört I. világháborúnak. Személyes gyűjteményeiken kívül még sok ismerős, barát segítségét kérték, hogy egy igazán látványos és sokoldalú korhű kiállítást láthassunk. Ez sikerült is.

Belépve az udvarra máris egy szögesdróttal elkerített lőállás (gépfegyver, ágyú) volt látható, mint egy igazi háborús hadszíntéren. A tárgyak Paszterkó János keze munkáját dicsérik. Beljebb az udvarban már készült az ebéd bográcsban, melyhez a Lipóti Pékség ajánlott fel kenyeret. A Múzeum egyik szobájában Szilágyi Sándor gyűjteményéből korhű ruhákat és fegyvereket láthattunk, míg a falon egy különleges emléktábla hirdette a centenáriumot. A tábla egy kivételes csapat – a Bubutim Art -munkáját tükrözi. Vezetőjük Tímár Éva egy levelet küldött, melyből mindenképpen szeretnék idézni. „Én abba a generációba tartozom, akik nagyapák és dédapák nélkül nőttünk fel. Nagyon fontosnak tartom, hogy minden erőmmel és lehetőségemmel a Békét hirdessem. Ez a tábla emlékeztessen minket a Nagy Háborúra és az áldozatokra is.”

A következő szobában volt látható Szabó Péter több száz darabos sapkajelvény gyűjteménye, melyek a Sportmúzeum által felajánlott üveges vitrinekben találtak helyet.

Későbbi tervekről érdeklődve a szervezők elmondták, hogy tervek folyamatosan vannak és lesznek. Majd hozzátették: ezúton szeretnék megköszönni a ház tulajdonosának, hogy biztosítja működésünket, a segítőknek felajánlóknak a folyamatos segítséget és a háttérben lévő barátok kétkezi munkáját.

Kivételes az a munka, amit a fiatalok tesznek, hiszen pénzt és időt fordítanak gyűjteményeik folyamatos szépítésére, gyarapítására és mindezt megmutatják az érdeklődőknek. Aki kíváncsi az látogasson el a Puskaporos utca  5. szám alá nyitvatartási időben, ami csütörtök, péntek, szombat 14–17 óra. Időpont egyeztetés miatt a következő telefonszám hívható:  Hegyi Ferenc – 20/240-22-09

FOTÓK az eseményről itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...