16.1 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Gáz van!

Mi okozhatja a legtöbb gondot és mi lehet a megoldás?

Azonnali kizárás a következménye, ha valamelyik gázkészülék légellátása, vagy égéstermék-elvezetése nem megfelelő. Határidős felszólító javítási kötelezettséget von maga után valamelyik időszakos cserére, karbantartásra szoruló alkatrész, berendezés elmaradt javítása. A felülvizsgálat során csak az a berendezés kerül kizárásra, amelyik nem felel meg az ellenőrzéskor, a rendszer többi eleme tovább üzemeltethető. A javításra, cserére kötelezett hibák esetében ismételt felülvizsgálatot kell tartani a megfelelőségről.

Haladjunk hátulról előre!

Az úgynevezett zárt égésterű (”C” típusú) gázkészülékekkel nem lesz sok gond, mivel az égéstermék és az égési levegő tekintetében is közvetlenül a szabad térrel állnak kapcsolatban, ilyenek a parapetbe helyezett konvektorok, illetve az utóbbi néhány évben elterjedt zárt égésterű falikazánok, vízmelegítők.

A ”B” típusú kéményes gázkészülékek égésterméke az elégetett gázból és az égési levegőből származik, ezért az ilyen készülékek légellátása a készülék biztonságos üzeme szempontjából elsődleges. Többszintes társasházak közös ún. gyűjtőkéménye esetén akár egy gázkészülék elégtelen légellátása a közös kéményre kapcsolt összes lakás esetében veszélyt jelent.

Az ”A” típusba sorolt, égéstermék-elvezetés nélküli gázkészülékek az égési levegőt a befoglaló helyiségből nyerik és az égésterméket is, oda juttatják. Ide elsősorban a gáztűzhelyek és a kéménycsatlakozással nem rendelkező kisvízmelegítők tartoznak.

Klasszikus esetben az égési levegő a lakások külső nyílászáróinak résein keresztül jutott el a gázkészülékekhez és biztosította a helyiségek légcseréjét. Ez a filtrációs légcsere energetikai oldalról szabályozatlan és kedvezőtlen, de tüzeléstechnikai és élettani szempontból létfontosságú, mivel egy ember oxigénszükséglete óránként 20-30 m3 frisslevegőt igényel. 

Az energetikai célú felújításoknál legtöbbször alkalmazott fokozott légzárású nyílászárók lényeges energia megtakarítást eredményeznek, de alapjaiban változtatják meg épületeink légcseréjét, és a gázkészülékek légellátását.

Felülvizsgálatkor az utólagosan beépített fokozott légzárású nyílászárók esetén az ”A” és ”B” típusú gázkészülékek azonnal kizárásra kerülnek.

Van azonban megoldás, de azt mindenkor arra jogosult szakemberrel terveztetni és a gázszolgáltatóval ellenőriztetni szükséges, továbbá az elkészült rendszert műszaki átvételnek kell alávetni. Ennek költségeit a gázfogyasztó viseli.

Léteznek olyan bevizsgált és megfelelő tanúsítással rendelkező légbevezetők, melyek a külső határoló szerkezetbe építve biztosítják a gázkészülékek légellátását. Az épületek kialakítása és a gázellátási hálózatok változatossága szükségessé teszi, hogy minden ilyen esetben egyedi méretezés és terv készüljön.

Sajnos, a folyamat elejénél tartunk, ezért a TIGÁZ-nak sincs még kialakult gyakorlata a témában.

Nem ilyen súllyal, azaz terv és átadásra kötelezett módon, de javítani kell a biztonságtechnikai felülvizsgálatkor tapasztalt szivárgásokat, illetve cserélni szükséges a korlátozott élettartamú tartozékokat.

Mik jelenthetik itt a legtöbb gondot? A régebben alkalmazott kúpos csapok zárása és tömörsége általában nem megfelelő, valamint a készülékek kötéseiben (az elzáró és a készülék között) beépített flexibilis csövek (azok, amelyek műanyag betétcsővel szereltek) a gyártástól számított 5 évig használhatók.

A csapok és flexibilis bekötőcsövek cseréje szakember által egyszerűen, nem tervköteles módon végezhető.

A biztonsági felülvizsgálatok menetrendje az érvényben lévő előírások és a felülvizsgálatot végző cég szerint a következő:

1.Első körben az ismeretlen idejű és 1981. előtt szerelt rendszerek kerülnek sorra, valamint azok a fogyasztók, akik a TIGÁZ-nál kérték a felülvizsgálatot. Itt várhatóan egy éven belül megtörténnek a felülvizsgálatok.

2.Ahol az 5 éves periódusú mérőcsere aktuális ezt egybekötik a biztonságtechnikai felülvizsgálattal.

3.1981. és 1993. között készült rendszerek esetén a határidő 2016. dec. 31.

4.1994. és 2003. között üzembe helyezett rendszereknél 2017. dec. 31.

5.2004. után készült rendszereknél 2018. dec. 31.

Társasházak esetén a használatbavételi engedély kiadása és az utolsó felülvizsgálat idejétől függően kell megrendelni a felülvizsgálatot. 

A gázfogyasztó felülvizsgálati kérelmét a TIGÁZ ügyfélszolgálatánál kell jeleznie, egyéb esetben a fentiek szerint várhatja a NUMERUS GAS Kft. jelentkezését.

Kiértesítés a felülvizsgálatról először telefonon, ezt követően írásban, majd legvégül ajánlott levél alapján történhet. A vizsgálat meghiúsulása a fogyasztási hely kizárását eredményezi.

A rendeletben szereplő határidők a kiadás óta változtak, mivel a gázszolgáltatók nem tudták tartani az eredeti rendeletben szereplő határidőket. A rendelet és módosításai az interneten elérhetők, letölthetők.

Vitás esetekben a katasztrófavédelem jogosult intézkedni, de tudomásul kell venni, hogy a biztonság mindenhol elsőbbséget élvez, azaz jobb megelőzni a bajt. 

 

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...