16.2 C
Cegléd
2024. május 21. kedd
spot_img

Száz évvel ezelőtt

A bevonulók ünnepélyes búcsúztatásával nem mindenki volt elégedett. Megrótták az állomás-főnököt, mert csak úgy akarta megengedni a zenét, „ha tányérozás nem lesz. Miután a főnök úr a zenészeket nem hajlandó fizetni… elhatározták, hogy a zenészeket a szerb hadizsákmány-ból fogják megjutalmazni.” (Czegléd, aug. 9.)

Nemsokára jöttek a sikerekről szóló hadijelentések. „Folyó hó [augusztus] 12-én hadseregünk a Száván átkelve bevonult Szerbiába, elfoglalta Sabác várát s most győzelmesen vonul Szerbia belseje felé. A szerb hadsereg mindenütt hátrál vitéz hadseregünk előtt s hisszük, hogy csak pár nap választ el attól, hogy Szerbia teljes eltiprásáról írhatunk.” (Czegléd, aug.23.) A csodálatra méltó szövetséges, II. Vilmos császár ekkoriban mondta: „Mire a falevelek lehullanak, otthon lesztek, szeretteitek körében – győztesen!” A bizakodó, reménykedő, jókedvű itthoniak tréfás, gúnyos versikéket is faragtak. Az egyiket a Czegléd augusztus 23-i száma közölte. Címe: Óda a cárhoz „Atyuska, Batyuska, Batyutyuska / Magyarok kezében van a puska, / Vigyázz Magadra Atyuska, / Nagyot szól ám a puska. / Batyuska, – a puska nem pampuska!” Az idézett kötet szerzője, melyet az ifjúság számára adtak ki a háború közepén, egyértelműen fogalmaz: „trónörökösünk meggyilkolásával csordultig megtelt türelmünk pohara, egész Magyarország és Ausztria megtorlást követelt, még háború árán is. És a megtorlás nem is maradt el.”

Augusztus végén másik napilapunk, a Czeglédi Újság arra emlékeztet, hogy 65 évvel ezelőtt (1849. augusztus) „kétszázezer muszka előtt tettük le a fegyvert. Kétszázezernél több muszka fogadta [most] a mi vitézeink látogatását Oroszországban, Kraszniknak immár véres meze-jén… Petőfi lelkének lángja újra lobban, hősök porló szíve újra feldobog, hogy a honvédeknek dicső ivadéka diadalmat nyert a vad kozákokon.” – Valóban, ez a galíciai csata volt az egyik legnagyobb ütközet a háború elején, melyben a magyarok részt vettek, s nekik volt köszönhető a siker.

A ceglédi újságokban olvasható folytatásról majd egyszer, legközelebb.

* Az ifjúság és a világháború 1914-1915. Írta: Seress Imre. I. kötet (mek.oszk.hu)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...