17.6 C
Cegléd
2024. május 20. hétfő
spot_img

A ceglédi Dózsa-hagyományok

Ebben az évben nevezték el Dózsáról a Törteli úti páncélos laktanyát, bár ez csak jelképes cselekedet lehetett, hiszen ott addigra már a szovjet hadsereg állomásozott. Dózsa lett a neve viszont az 1951-ben szintén a Törteli úton épült magyar laktanyának, amely 2001-ig létezett.

A következő évben az addigi Herceg utcát keresztelték át Dózsa György utcára; a képviselő-testület utcaátnevezésekről szóló első határozatai közé tartozott ennek a változásnak a rögzítése.

Az 1946. évben nyílt meg a Dózsa György Népi Kollégium. Az újszerű intézmény az egykori hadiárvaotthonban kapott helyet. A diákotthon a népi kollégiumok 1949-es megszüntetése után is megmaradt. A Dózsa György Kollégium neve természetesen az új, Rákóczi úti épületbe való beköltözés után sem változott.

Dózsáról nevezték el a Közlekedésépítési és Gépjavító Vállalat Művelődési Házát is a háború után, bár ezt az épületet egyetlen ceglédi ember sem ezen a néven emlegette, hiszen ez a Vigadó volt és maradt… A vigadó előtti kertmozi szintén Dózsa névre hallgatott – amíg működött.

1957-ben szobrot állítottak a Kossuth téren, amelyet 1972-ben újra cseréltek ki; mindkettő Somogyi József alkotása. 1972-ben Cegléden tartották az országos Dózsa-ünnepséget, melyen Dózsa György születésének 500. évfordulóját ünnepelték. 1974-ben megnyílt a Dózsa Ifjúsági Klub, az akkori ceglédi fiatalok által ma is szívesen emlegetett „hely”.

Van egy másik köztéri szobra Dózsának Cegléden: Kiss Kovács Gyula alkotását a megszűnt laktanyából hozták ki és avatták fel ünnepélyesen 2012-ben az akkor ugyancsak Dózsáról elnevezett téren.

Termelőszövetkezet, szocialista brigád is őrizte Dózsa emlékét Cegléden hosszabb-rövidebb ideig. Vetélkedő, hangverseny, bélyeg, kiadványok, kiállítások is színesítették a képet – és a sort még hosszan lehetne folytatni. Remélhetőleg nem sok minden maradt ki ebből a felsorolásból.

A Dózsa-féle parasztháború 500. évfordulóján Cegléd is ott lesz a visszaemlékezők sorában. Terveink szerint ősszel néhány érdekes előadással idézzük majd fel Dózsa György emlékét.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...