25.3 C
Cegléd
2024. április 29. hétfő
spot_img

Albertirsán, Nagykőrösön is

A Művelődési Ház Galériájában láthatjuk a Ceglédi Fotóklub kiállítását, a Múzeumban a MAFOSZ tárlat hívogat, az Artem Galéria új „sörgyári” kiállítóterében szintén városunk fotósai mutatkoznak be: Abonyi Maya, Baán Katalin, Hajdú Mónika, Sallai Jutka és Sallai László.

Kiszorultak a többi művészeti ág képviselői? Közeli várakat ostromolnak! Nagy László Lázár az Albertirsa várossá avatása 10 éves évfordulójának kiállítás-sorozata részeként a Művelődési Ház kiállítótermében adta közre hagyományos (metszet és karc) kisgrafikáit, melynek száma már meghaladja a hétszázat. A képek többsége mégis a két Rajta F. Tibor könyvhöz készült 110 tollrajzból válogatott 40 munka.  Az ezoterikus témájú könyvek fejezetei inspirációként hatottak, de gyakran úgy felvillanyozták a művészt, hogy saját fantáziáját felszabadítva többet is sikerült kifejeznie, mint amennyit azokból meríthetett. Nincs még egy éve, hogy elvesztette feleségét. Nagy László Lázár e tárlaton egy szép, finom színvilágú pasztell-portréval emlékezik Piroska nénire. Egyik utolsó mentsvára maradt az alkotás.

Losonczi Miklós művészettörténész így ír Cegléd díszpolgáráról a meghívón belső oldalán: „Izgalmas, egyedi életművet alkotott, alkot. Mindezt évtizedek folyamatában végzi következetes odaadással, növekvő műveltséggel, a vonalvezetés sűrítetten szigorú fegyelmével. Ez olyan szellemi technikai párhuzam, mely művészetének romlatlan minősége. Nem tart szünetet, a rajz: Anyanyelve.  Állandó.”

Nyelvünk talán legnagyobb értője, művelője emlékére Nagykőrös város rendezett ünnepségsorozatot. A Kőrösi Arany Napokra az Újházi György vezette Artem Galéria különleges kiállítással készült. Arany János versidézetek mellé rendelték a válogatott képanyagot, melyet a „szomszédvár” fesztiválján mutattak be. Nem az első kísérletük művészetek egyesítésére, közelebb hozására, hiszen a ceglédi „sörgyár elfoglalása” az udvar zenei színpadán konyhaművészeti bemutatóval és borlovagok avatásával (párhozamosan az ízes nedű kóstolásával) kezdődött. Megnyitóikat eddig is gyakran egészítette ki zenei csemege. Bátorság kell az ilyen újító kezdeményezésekhez és kitartás, mert a nyitott közönség sorait még kevesen erősítik. Remélhetőleg izmosodik kiállítás-látogató művészetbarátok köre, mert egyre nő az alkotással foglalkozók száma, ráadásul úgy tűnik, hogy az Önkormányzat is mintha jobban figyelne ránk.

Nagy Laci bácsi kiállításnyitója teltházas rendezvény volt, az Artem Galéria rendezvényein is remélhetőleg egyre többen lesznek. Úttörő kezdeményezéseik miatt is megérdemelnék.

FOTÓK az albertirsai kiállítás megnyitójáról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Hat polgármester jelölt

Átvették az ajánlóíveket a jelölő szervezetek és a jelöltek,...

Diákolimpiai elődöntő sikerek

2024.04.27-én Csongrád adott otthont a FitKid Országos Diákolimpiai "A"...

Nem sokon múlt a tömegbaleset

Ismét egy döbbenetes felvétel került elő a magyar utakról....

Szemkápráztató látvány a ceglédi napnyugtában

Több országos hírportál is beszámolt róla, az Időkép oldalán...

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...