18.2 C
Cegléd
2024. május 13. hétfő
spot_img

Munkahelyteremtés – de hogyan?

A Ceglédi Panoráma október 12-ei önkormányzati választásokig megjelenő számaiban közérdeklődésre számot tartó kérdéseket teszünk fel az öt polgármesterjelöltnek, hogy a választók megismerhessék a jelölteket, programjukat és céljaikat. A minden jelöltnek megküldött kérdésre lapzártánkig beérkezett válaszokat olvashatják az alábbiakban.

– Minden jelölt kiemeli választási ígéreteiben a munkahelyteremtés fontosságát. Ön ezt hogyan képzeli megvalósítani Cegléden?

Berinszki Mihály: – A munkahelyteremtés az egyik legfontosabb feladat, melynek a legelső lépések között kell szerepelnie, mivel minden társadalomban az anyagi javak eloszthatósága alulról termelődik, így van ez Cegléden is. Tehát a dolgozó és kapacitív termelőképes embereket kell minden eszközzel segítenünk ahhoz, hogy a jövőben Cegléden minden család anyagi biztonságban tudhassa magát gyermekeit, családtagjait, mert ha ez nincs meg, akkor minden borul. Ezért nekem mindenképpen az a vesszőparipám minél több munkahely jöjjön létre Cegléden, hogy egyetlen egy család sem maradjon munkahely, bevétel, kereset nélkül. Erre is nekem megvan a megoldásom, mivel én tíz évet dolgoztam Nyugat-Európában, ezáltal rengeteg céget, cégvezetőt ismertem meg, kikkel mai napig jó a kapcsolatom. Megválasztásom esetén minden céget-cégvezetőt megkeresünk és nagyon kedvező ajánlatot teszünk nekik, hogy telepedjenek le Cegléden ezzel is biztosítjuk a ceglédiek anyagi biztonságát, valamint a ceglédi vállalkozókat is mind meg fogjuk keresni és minden téren érdekeltté tesszük őket, hogy a jövőben minél több munkahelyet létesítsenek a ceglédiek számára, mindezt hatékonyan, célirányosan a munkaügyi központtal szorosan karöltve.

Dr. Csáky András: – Az önkormányzat több, egymást erősítő intézkedéssel segítheti elő a munkahelyek létrejöttét. Ebből néhány: A helyi adók vállalkozásokat segítő kialakítása, termelési kapacitásuk bővítését és így új munkahelyek létrejöttét segítheti elő. Az önkormányzatnak, mint megrendelőnek törekednie kell arra, hogy kizárólag ceglédi vállalkozásokkal – minősítést követően – végeztessen munkát. Ez elsősorban a KBT értékhatár alatt lehetséges, de felette is törekedni kell a pályázati kiírásokban. Zöldmezős beruházásra alkalmas önkormányzati területek infrastruktúrával történő ellátása és kialakítása (munkahelyteremtő beruházás és nem befektetés céljára). A befektetők megnyeréséhez fontos a jó közlekedési infrastruktúra. Az érintett településekkel összefogva szorgalmazni fogom az M4-es autópálya mielőbbi megépítését. A kínálkozó pályázatokon való részvétel. A város sikeres vállalkozóiból és neves gazdasági szakembereiből egy gazdasági tanácsadó bizottság felállítása, mely javaslataival támogatja a testület munkáját.

Korondi Miklós: – Nagyobb létszámot foglalkoztató munkaadó csak megfelelő körülmények biztosítása esetén telepszik meg. Zöldmezős beruházásához elvárja a jó közlekedési feltételeket. Az M4 autópálya, valamint a V0 vasúti pálya megépítése egy intermodális logisztikai központ kialakítását tenné lehetővé, és nagy lendületet adhatna a munkahelyteremtő beruházások beindulásához, de erre nem várhatunk. Önkormányzati alapítású vállalkozásokkal lehet a leggyorsabban munkahelyet teremteni. Cegléd hagyományosan mezőgazdasági város. Ha a termelés és értékesítés biztos alapokon nyugszik, sokan választhatják kiegészítő vagy főtevékenységnek a mezőgazdasági termelést. Ehhez kívánok a szociális földprogram keretén belül egy szövetkezetet létre hozni, amely szervezné a termelést, a feldolgozást és az értékesítést. Terveim között szerepel egy betonelem-gyártó önkormányzati vállalkozás létrehozása, amely – pl. járdalapok, térkövek – készítését végző munkavállalóknak és a késztermék lerakását végzőknek, munkalehetőséget biztosítana. 

Nagy Tamás: – A fideszes városvezetés ígéretei ellenére nem lett a városban gazdasági fordulat, és az elmúlt évek egyik megoldatlan problémája a munkahelyteremtés. Munkahelyeket teremteni önmaga az önkormányzat nem tud. Csak akkor lesznek új munkahelyek Cegléden, ha a helyi vállalkozásokat segítjük, és új cégeket tudunk a városba hozni. Meggyőződésem, hogy a munkahelyteremtés jelenti azt az utat, amely többletbevételt hozhat a városnak. A fejlesztési programban központi elemnek kell lennie a munkahelyteremtésnek, hiszen kis túlzással azt mondhatjuk, ha munka van minden van. Ennek érdekében a konkrét javaslataim:

– Csökkenteni kell az iparűzési adót, hogy több pénz maradjon a helyi vállalkozásoknál fejlesztésre.

– Önkormányzati támogatás új álláshelyek létrehozására és a meglévők védelmére, a támogatás lehet pénzügyi vagy akár ingatlan biztosítása a vállalkozás beindításához.

– A jól képzett munkaerőt és a diplomás fiatalokat helyben kell tartani. Ennek érdekében önkormányzati bérlakás-program, ösztöndíjak, és gyakornoki helyek szükségesek. 

Takáts László: – Cegléden a legfontosabb feladat a munkahelyteremtés. A most kezdődő európai uniós pénzügyi ciklusban a kormány a támogatások majd kétharmadát gazdaságélénkítésre fordítja. Azon vagyunk, hogy ebből minél több jusson el hozzánk. Így a vállalkozások Ceglédre csábításán túl most komoly esély van arra, hogy a helyi vállalkozások a munkahelyteremtéshez szükséges tőkéhez jussanak. Hamarosan megkezdődik a 4-es számú főút négysávosítása, ami tovább segíti a működő tőke ideáramlását. A termeléshez azonban képzett munkaerőre van szükség, ezért a piac igényéhez kell igazítani helyben a szakképzést. Folyamatos kapcsolattartás kell a legnagyobb foglalkoztatóinkkal. Kezdeményezem a helyi munkáltatókkal közösen egy ösztöndíjrendszer kidolgozását.

Cegléden több évszázados hagyománya van a mezőgazdaságnak. A jelentős élőmunkát igénylő zöldség-, gyümölcs- és állattenyésztési ágazatot a kormány a jövő évtől kiemelten támogatja. Komoly gazdasági erőt látok az ehhez kötődő feldolgozóipar fejlesztésében.


Fotó: Nemzetközi konferencia üzemlátogatás a Knott Technik Flex ceglédi telephelyén

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Soha nem látott erősségű sarki fény

Péntek éjszaka és szombat hajnalban látványos égi jelenség tartotta...

Zöld polgármesterjelölt

Földi Áron, polgármester-jelöltként indul városunkban. A jelölt érdekes pályát...

Tapasztalat, koncepció és ambíció

Független jelöltként, de helyi civil szervezet és párt támogatásával...

Bronzéremmel zárta a 2023/24-es évadot a Ceglédi KE

Vasárnapi, fóti győzelme után a bronzérem megszerzéséért indult csatába...

Smahajcsik Péter virágoskertje

Smahajcsik Péter, a 2-es számú választókerület független képviselőjelöltje úgy...