16.2 C
Cegléd
2024. május 21. kedd
spot_img

A ceglédi fényképezőkről

A fotókiállítások rendezése is nagy múltra tekint vissza Cegléden. Tudomásunk szerint 1932-ben tartották a legelső megnyitót, melynek szervezői és résztvevői szintén amatőrök voltak.  A fényképészet egyébként gyakori téma volt a régi újságokban, bár akkoriban inkább a hivatásos mesterek szerepeltek a hírekben. Pontosabban a hirdetéseik kerültek be a lapokba és néha egész meglepő reklámokkal csalogatták a leendő vevőket. „Vannak, kik ezreket költenek világkörüli kéjutazásokra, ma ingyen utazhatna mindenki” – állította például Mózer Aladár a Czegléd című lapban.  „Ugyanis aki nálam 12 db visit-fényképet rendel, annak összeköttetéseim folytán egy utazási sorsjegyet adok ingyen. Nyeremény esetén tulajdonosát a sorsjegy tetszés szerinti irányú, világkörüli, kényelmes, minden költség nélküli kéjutazásra jogosítja…” – fejeződik be az 1903-ban kelt hirdetés, amit a mai olvasó számára is ismerős ígéretet tartalmaz, bár a „kéjutazás” napjainkban már egészen mást jelent, mint a 20. század elején…

Augusztus 29-én nemcsak Cegléden, hanem az egész országban kiállításokkal emlékeztek meg a Magyar Fotográfia Napjáról. Százhatvannégy évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon láthatta a közönség először nyilvánosan „Vállas Antal Daguerre-féle mutatványát” Magyarországon. Az eredetileg „számtudománnyal” (matematikával) foglalkozó Vállas akkor készített két felvétele sajnos, régen elveszett. A fotográfia azonban halhatatlan és biztosak lehetünk benne, hogy kései utódainknak is lesz majd ünnepelni ezen a napon.

A Kossuth Múzeumban 2014. augusztus 30-án tartottuk a Magyar Fotográfia Napja központi rendezvényét. Ebben az időpontban nyitottuk meg a „Ceglédi hangulatok” című fotópályázatra érkezett képekből rendezett kiállítást is.

FOTÓK az eseményről és a kiállítás anyagából itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Két világbajnoki aranyérem

WBL-WKL Nyílt Amatőr K-1/Muay-Thai/K-1 Light/Freeboxing/MMA Világbajnokság! 14 ország, 65 egyesület,...

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...