6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

Tervek közbiztonságról

A Ceglédi Panoráma október 12-ei önkormányzati választásokig megjelenő számaiban közérdeklődésre számot tartó kérdéseket tettünk fel az öt polgármesterjelöltnek, hogy a választók megismerhessék a jelölteket és programjukat. A kérdések között a személyes indíttatás, a munkahelyteremtés, és a jövőre vonatkozó tervek is szerepeltek. A voksolás előtti utolsó lapszámunkban a heti kérdés témája a Cegléden is súlyponti kérdésnek számító a közbiztonság kérdése lesz.

– Megválasztása esetén Ön milyen konkrét lépéseket tenne a közbiztonság növelése érdekében Cegléden?

Berinszki Mihály: – A közbiztonság kérdésében nagyon sok mindent kell tenni, mivel az előző ciklusok városvezetői nem igazán tettek, nem tudtak tenni kellő hatékonysággal e fontos kérdéskörben, mely minden ceglédit érint! Tengernyi feladat, dolog van, amit megválasztásom esetén már az első naptól kezdve, elvégzünk, hogy végre a ceglédi emberek biztonságban érezzék magukat a saját városukban! Mindenképpen meg kell erősíteni a rendőri jelenlétet a város minden területén, de nem a büntetés célzatával, hanem az emberek szolgálata érdekében. Továbbá kialakítjuk a parkok, utak, utcák felügyeleti, védelmi rendszerét parkőri szolgálat bevezetésével. A régóta problémaként jelentkező roma-magyar kibékíthetetlen ellentétet is végre megoldjuk, melyben hatalmas szerepe lesz annak a ténynek is, hogy az általam vezetett-működtetett szórakoztató centereimben hosszú éveken keresztül a roma ceglédi lakosok is bejártak szórakozni, ezáltal maximálisan megismertem kultúrájukat, és személyes jó kapcsolat alakult ki közöttünk, ezt a kölcsönös barátságot fogom felhasználni a konfliktusok azonnali és totális felszámolására.

dr. Csáky András: – A pártok (közöttük a Fidesz) programjának középpontjába állított közbiztonság kérdése azért érdekes, mert Cegléd Város Rendőrkapitányának éves beszámolóit a testület mindenkor elfogadta. Az alaptalan kritika a rendőrség iránti bizalmat lerombolhatja. Azt a bizalmat, melynek fenntartására a hatékony bűnüldözés érdekében a mindenkori városvezetésnek törekednie kell. Továbbá ez az alapja annak, hogy a bűnözés elleni küzdelem társadalmi támogatást kapjon. Természetesen a bűnözéssel kapcsolatban csupán a nulla tolerancia az elfogadható és a rendőrségnek ezzel kapcsolatban minden segítséget meg kell adni. Segíteni kell, hogy minél több rendőr legyen jelen a közterületeken. Bővíteni kell a térfigyelő rendszert. A városban a rendőrséggel együttműködő polgárőrségek tevékenységét segíteni szükséges. Az oktatásban is hatékonyabb szerepet kellene, hogy kapjon a bűnmegelőzés. A legtöbbet azonban mi szülők, nagyszülők tehetünk a kérdésben, gyermekeink nevelése során.

Korondi Miklós: – A Jobbik célja, hogy törvényeink mindenkire egyaránt vonatkozzanak, függetlenül a származásra, a politikai hovatartozásra, az állampolgárságra. Ma már nemcsak Cegléd peremkerületeiben, hanem a városközpontban sincsenek biztonságban az emberek. Ezért égetően szükség lenne a folyamatos rendőri jelenlétre a város egész területén. Mivel a rendőrök leginkább közlekedésrendészeti feladatokkal vannak elfoglalva, a rendőrség mellett igény mutatkozik egy olyan rendvédelmi szerv felállítására, amely a jelenlegi polgárőrségnél nagyobb hatáskörrel felruházottan, hatékonyabban tudná ellátni, a bűnmegelőzéssel kapcsolatos faladatát. Legfontosabb a közterületen lévő állandó rendőri jelenlét. Szükség lenne a megfelelő technikai felszereltségű térfigyelő kamerák számának növelésére is. Fontos a nemrég felállított mezőőrség tevékenységének bűnmegelőzéssel kapcsolatos feladatainak pontos leszabályozása. A rendőrség éves beszámolóját pedig csak akkor fogadjuk el, ha javulás mutatkozik a közbiztonság területén.

Nagy Tamás: – Meggyőződésem, hogy a közbiztonság első pillére a rendőrség munkája. Az önkormányzatnak a rendőrséggel szoros együttműködésre kell törekedni. Minden segítséget biztosítani kell, hogy mi, ceglédiek biztonságban tudhassuk magunkat és értékeinket. Ezért sajnálom, hogy a fideszes városvezetés nem támogatta javaslatomat, amiben 3 millió Ft benzintámogatást kértem a ceglédi rendőrségnek, hogy többet tudjanak járőrözni! A közbiztonság második pillérét az önkéntesek munkáján alapuló polgárőrség jelenti. És én úgy látom, hogy azok a ceglédiek, akik szabadidejük egy részét feláldozva polgárőrként tevékenykednek, tisztességesen látják el a feladatukat. Éppen ezért fontosnak tartom az önkormányzat részéről a működéshez szükséges anyagi támogatást. A harmadik pillért a kiépített és működő kamerarendszer jelenti a város életében. Ezért ezt bővíteni kell, hogy a lakótelepeken és problémás városrészeken is legyen térfigyelő rendszer. Ezt a három pillért egészíti ki a közterület-felügyelők és a mezőőrök munkája. A közterület-felügyelőknek az együttélés szabályait kell betartatniuk, míg a mezőőröknek a külterületen kell a gazdálkodók értékeit védeni.

Takáts László: – A közbiztonság kérdését nem lehet egy csapásra megoldani. Érdemi javulást akkor tudunk elérni, ha a bűnöző életformával szemben más utat tudunk kínálni. Akinek munkája és biztos megélhetése van, kevésbé hajlamos a bűn útjára lépni. Itt felnőtt két generáció, akik nem látták a szüleiket nap, mint nap munkába indulni. Meg kell mutatnunk, hogy a javakhoz úgy lehet hozzájutni, hogy keményen megdolgozunk értük. Ehhez szakma, munkahely, megélhetés kell!  Ez hosszú idő lesz, de addig is fokozni kell az elrettentést. A parlament jelentősen szigorította a Btk-t, új hangsúlyokat kapott a rendőrség járőrözése, körzeti megbízotti irodák nyíltak, polgárőreink városi támogatással egyre több szolgálatot tudnak vállalni, kiépült és működik a térfigyelő kamera-rendszer. Ennek köszönhetően Cegléden harmadával csökkent a bűncselekmények száma. Ezen az úton kell tovább haladni, januárban elindul a mezőőri szolgálat és a lovas rendőrség is. Az ellentétek szítása, az erőszak,a masírozás nem megoldás!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...