23.1 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

Az eredmény jelzésértékű

A tegnap megtartott helyhatósági választás Cegléden is bővelkedett izgalmakban, annak ellenére, hogy a jelenlegi eredmény szerint az új önkormányzat összetételében radikális változást nem hozott a voksolás. Három körzetben még nem dőlt el a mandátum sorsa a Fidesz és Jobbik jelöltek szoros eredménye miatt ugyanis az utóbbi párt a szavazatok újraszámlálását kérte. 

A polgármesteri székért folytatott harcban végül a Fidesz-KDNP jelöltje, Takáts László (28,67%) kerekedett felül, de a Jobbik jelöltje Korondi Miklós csak 178 szavazattal maradt le mögötte (27,21%). Szorosan a nyomukban a Ceglédért Független Egyesület jelöltje Dr. Csáky András állt harmadikkért 24,1 %. A baloldali pártok közös jelöltje Nagy Tamás 17,95 %-ot, Berinszki Mihály pedig 2,06%-ot ért el.

A képviselőjelölti eredmények is hasonló sorrendet mutatnak, a Fidesz 9 körzetben megtartotta képviselői helyét, most azonban a Jobbik egy körzetben – a 7. ugyeri körzetben Horváth Gábor Ferenc révén – nyerni tudott, jelöltjei pedig több helyen alig néhány szavazattal maradtak csak le a Fideszéitől. A kompenzációs listán bejutó Csuri Károly és Korondi Miklós révén így a Jobbik három főre növelte képviselői számát. De listáról továbbra is tagja lesz még a testületnek Bobál István és Nagy Tamás is. 

Az eredményekről értékelést kértünk a pártok első embereitől. 

Villáminterjúnkban elsőként Korondi Miklóst, a ceglédi Jobbik elnökét kérdeztük: – Amikor Vona Gábor Jobbik elnök szeptember 26-án itt volt Cegléden, mondtam neki, hogy 2-3 képviselőnk be fog kerülni az önkormányzatba és azt is, hogy szoros lesz a polgármesteri eredmény is. A tegnapi események engem igazoltak és még nincs lezárva, még bármi megtörténhet, három körzetben még csatában vagyunk. Nagyon sok volt ugyanis az érvénytelen szavazat a 8. és 10 körzetben, a 4-esben pedig csak 2 szavazat döntött, ezeket mindenképpen szeretnénk felülvizsgáltatni.

A kampányt úgy ítélem meg, hogy sokat dolgoztunk, együtt volt a csapat és jó eredményt értünk el. Az eredményből tükröződik a ceglédiek akarata, hogy változtatni szerettek volna, de ahhoz nekünk a Fideszhez hasonlóan tisztességtelen módszereket kellett volna alkalmaznunk. A Jobbik azonban soha nem fogja ezt megtenni, mi nem fogunk szállítani, etetni senkit a szavazatokért.

Büszke vagyok a csapatomra, szép eredmény 3 képviselőt adni az önkormányzatba. Tíz éves munkánk eredménye, hogy ilyen szépen szerepeltünk, de az is fontos, hogy ki vezeti a szervezetet. Vona Gábor elnök és Volner János alelnök is elmondta nekem, hogy ha tíz lenne belőlem, akkor már régen vezetnénk az országot. Nyilván nem mindenki rendelkezik hasonló talentumokkal, én örököltem a jó szervezőkészséget és hogy irányítani tudok egy csapatot. Valószínű, hogy jól tudtam volna irányítani a várost is, ha megadatott volna. Ez nem attól a 178 szavazattól függött, nem a ceglédiek döntötték el, hanem a Fidesz tisztességtelen módszerei. 

Magabiztosan indultak a CFE jelöltjei a kampányban, végül csupán egy képviselői helyet sikerült behúzniuk, azt is a kompenzációs listán. A harmadiknak befutó polgármester-jelölt dr. Csáky András a következőképpen értékelte az eredményt: – Köszönöm mindazoknak, akik elmentek szavazni, különösen, akik rám szavaztak. A győztesnek gratulálok és kívánom, hogy elképzeléseit meg tudja valósítani. Sok tényező játszik közre abban, hogy ez az eredmény kialakult. Nem volt kormányváltó hangulat a városban és az országban, de az alacsony résztvétel sem kedvezett nekünk. Említhetem azt a kormányzati kommunikációt is, mely szerint a nem Fideszes városvezetés alakulása, hátrányára válna a városnak. Ezeket mind tudtuk, bele kellett kalkulálni a kampányba. Nem történt tragédia, az élet megy tovább.

Nagy Tamás az MSZP jelöltje is értékelte az eredményeket, aki egyébként listán a testületbe került:  A ceglédiek tegnap döntöttek, mégpedig úgy, hogy továbbra is a Fidesz vezesse a várost. Ezúton is gratulálok Takács László polgármesternek és minden megválasztott képviselőnek, valamint köszönöm a támogatást a szavazóinknak a magam és a jelölttársaim nevében. Az eredményekből az látszik, hogy hiába javítottunk a 4 évvel ezelőtti eredményhez képest, még mindig erősebb a jobboldal a városban. Sajnos a város egyes részein a Jobbik is erősödött, ami nagyon elszomorító és veszélyes is. Mert egy demagóg, szélsőséges pártnak nem volna szabad ennyire megerősödnie. Remélem a következő években valóban elindul a város a fejlődés útján, mindenesetre mi minden olyan elképzelést támogatni fogunk, ami a város érdekét szolgálja!

Takáts László a Fidesz-KDNP színeiben – hajszálon múlt ugyan, – de megnyerte Cegléden a polgármester választást. Mi a véleménye erről a szoros eredményről? – kérdeztük a győztest: – Először is köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki támogatott, aki dolgozott értünk, részt vett a kampányban és természetesen azoknak a ceglédieknek, akik éltek demokratikus jogukkal és elmentek szavazni. Úgy gondolom, hogy az eredmény jelzésértékű arról, hogy az elmúlt nyolc év eredményei, kevésnek bizonyultak. Hiába konszolidáltuk a várost, hiába történt sok ceglédiek által régen vágyott beruházás. A város lakossága jelezte nekünk, hogy azok a kérdések, amelyek a kampány során fölvetődtek azok bizony napi problémák, amelyeket az elkövetkező években meg kell oldanunk! Nekem személy szerint utasítás a ceglédiektől arra, hogy a következő öt évben alázatosan, de kőkeményen kell dolgoznunk a megoldásokon!”

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...