20.1 C
Cegléd
2023. október 2. hétfő
spot_img

Egy napunk parlamenti képviselőként

Ahogy megérkeztünk a parlamentbe, a kísérőink már vártak minket. Az ellenőrzések után elfoglaltuk helyünket a felsőházi ülésteremben. A játék kis csúszással kezdődött az Ősz-ülők Társasága késése miatt. A megnyitó után egy plenáris ülésen vettünk részt, ahol a vezérszónokok (a miénk Galambos Edit volt) ismertették pártjuk álláspontját a beadott törvényjavaslattal kapcsolatban. Az ülésen az egyik jegyző a mi pártunkból került ki. Ahhoz képest, hogy Kollár Zoltán is először vett részt a játékon, nagyon ügyesen végezte a feladatát. Úgy gondolom, az elnök kicsit felkészületlen és figyelmetlen volt, de a nap végére ő is belejött. Már a vezérszónoki kör után kibontakozott egyfajta vita a Téli Menedék Fórum és a Tavaszi Megújulás Szövetség két tagja között az egyik javaslat kapcsán. A Téli Menedék Fórum olyan javaslatot adott be, amibe nagyon könnyen bele lehetett kötni a megvalósítási nehézségek miatt. Ezt használta ki a Tavaszi Megújulás Szövetség egyik tagja, és a másik két párt néhány tagja egy-egy mondat erejéig. 

A plenáris ülés után a bizottsági ülések következtek, ahol minden pártból öt fő vett részt. Négy bizottságban (igazságügyi, népjóléti, gazdasági, kulturális) kellett részletes vitát folytatnunk a törvénymódosító javaslatokról, és szavaznunk kellett, hogy melyikeket vigyük tovább a törvényalkotási bizottság elé. A Gazdasági Bizottság elnökét a mi frakciónk adta Veres Viktória személyében. Én a kulturális bizottság tagja voltam, ahol folytatódott a vita, amit a plenáris ülésen elkezdtek. Sajnos egyik párt sem tudta meggyőzni a másikat. A mi bizottságunk csak egy javaslatot tárgyalt. Miután lezárták a javaslatról szóló vitát, és a szavazás is véget ért, egy bizottsági képviselőt jelöltünk ki, aki elmondta az álláspontunkat, és néhány érvet idézett az ülésről a törvényalkotási bizottságban. Kijelöltük a kisebbségi vélemény előadóját is, aki azok közül került ki, akik nem értettek egyet az adott javaslattal.

Ezután frakcióülések voltak, ahol Tamasi Boglárka frakcióvezető irányításával arról beszéltünk, hogy mire jutottak az egyes bizottságok és hogy a későbbiekben melyik párt javaslatait érdemes támogatni. Miután döntést hoztunk, egy 45 perces szünet következett. A szünet alatt megebédeltünk a Vadászteremben.

Az ebéd után a törvényalkotási bizottság ülése következett, aminek én is a tagja voltam. Itt a korábban megtárgyalt módosító javaslatokról szavaztunk, miután a kiválasztott képviselők előadták az egyes bizottságok álláspontjait (a gazdaságiét például Széll Viktor). Itt derült ki, hogy az egyik javaslatunk bekerült a végleges törvényjavaslatba, míg a másikat egy komoly vita után leszavazták. Ahogy az előző bizottságokban, itt is kijelöltünk egy szónokot, aki elmondta, hogy mely módosító indítványok kerültek be a törvényjavaslatba és melyek nem. Amíg mi az ülésen voltunk, a többieknek alternatív előadást és vetélkedőt tartottak a felsőházi ülésteremben, vagy ha ezen nem kívántak részt venni, a mi ülésünkre is bejöhettek nézőnek. 

A bizottsági ülést követően következett az utolsó plenáris ülés, ahol a módosított törvényjavaslatot vitattuk meg, és az egész törvényről szavaztunk, miután a kijelölt szónok elmondta, hogy mi történt a törvényalkotási bizottságban. Ez az ülés nagyon hamar véget ért, mivel senki sem kívánt hozzászólni a megalkotott törvényhez, így áttértünk a szavazásra, ahol elfogadtuk a törvény egészét.

A nap legutolsó programja a sajtótájékoztató volt, ahol minden pártból két szóvivő beszélt az aznapi teljesítményükről és érzéseikről az új törvénnyel kapcsolatban. Voltak olyan pártok, amelyek elég felkészületlenül álltak ki a közönség elé, és az újságírók (valójában médiaszakos hallgatók) is könnyen felül tudtak rajtuk kerekedni a kérdéseikkel. Azonban Horváth Regina és Bádenszki Paszkál jól felkészültek, és nagyon ügyesen megválaszolták a kapott kérdéseket, nem egyszer derültséget is keltve a teremben.

Végül visszamentünk a felsőházi ülésterembe, ahol egy kérdőívet töltöttünk ki a játékkal kapcsolatban. Ebben a kérdőívben értékelni kellett a programot, és le kellett írnunk, hogy éreztük magunkat, esetleg mit változtatnánk a játékon.

Összességében nagyon tetszett a játék, és jól éreztem magam a nap folyamán. Úgy gondolom, hogy teljesen hiteles volt, és megtapasztalhattuk, milyen nehéz feladat képviselőnek lenni, ill. komoly döntéseket hozni. Remélem, jövőre is eljutunk erre az igazán izgalmas játékra!

Több fotó az eseményről itt…

Előző cikk
Következő cikk

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Egymilliót csaltak ki egy 80 éves nőtől

Egymilliót csaltak ki „óvadékra” a 80 éves nőtől azzal,...

Nemzetközi konferencia – ceglédi előadóval

Az alföld: Petőfi 200 konferenciát szerveztek a Vajdaságban szeptember...

Fűrészláncok, melyek kimagasló tulajdonságokkal rendelkeznek

    Ahhoz, hogy a különböző kerti munkákat gyorsan, hatékonyan és...

Halálfejes lepke Cegléden

Különleges rovar pihent meg Cegléden az Alszegi úton, az...

Hamarosan elkészül a futókör

Folyamatos fejlesztések zajlanak az Újváros szívében, a Vörösmarty téren,...