18.2 C
Cegléd
2024. július 27. szombat
spot_img

Sok az ötlet, kevés az eszköz

Október 16-án a Helyi Választási Bizottság ülésén három roma kisebbségi képviselő vette át a megbízólevelét. Jakab János, Jakab Péter és Jakab István a Lungo Drom színeiben jutott mandátumhoz a ceglédi roma nemzetiségi önkormányzatban. A ceglédi képviselők tanácsadója Raffael Jánosné, aki Abonyban nemzetiségi képviselő, sőt az előző ciklusban elnökhelyettes is volt. Az abonyiak több sikeres programmal a hátuk mögött biztatták a ceglédieket arra, hogy legyen szervezett érdekképviseletük. Erről és a jövőbeli tervekről beszélgettünk a képviselővel.

– Milyen eszközei, lehetőségei vannak a nemzetiségi önkormányzatnak az érdekképviselet terén?

– Azt mondják, hogy a nemzetiségi és a “nagy” önkormányzat egyenrangú, de ez nem így van, mert a törvény szerint önálló költségvetéssel nem rendelkezhetnek. Azért is alá vannak rendelve a városi önkormányzatnak, mert nincs megfelelő gazdasági végzettségű szakember a képviselők között. Ez érthető, de igazságtalannak érzem, hogy a törvény szerint a nemzetiségi képviselőknek tiszteletdíj “csak” adható, ellentétben az városi képviselőkkel, ahol ez automatikusan jár. Ha tehát egy önkormányzat úgy dönt, hogy neki erre nincs kerete, akkor nem ad nekik. Nekünk Abonyban ugyan jelképes a tiszteletdíjunk, de így mégis megbecsülve érezzük a munkánk. A nemzetiségi önkormányzat költségvetésében minimális anyagi eszközökkel rendelkezünk, az előző ciklusban 209 ezer forintot kaptunk irodaszerek vásárlására, utazásra, hirdetésekre. Az úgynevezett feladatalapú támogatással azonban néhány programra kaphatunk külön támogatást. Ilyenek például a roma kulturális rendezvények szervezése, a fiatalok továbbtanulási támogatása. Említhetném például Cegléden a Gubody Ferenc Szakképző Iskolát, amely diákjainak 80 %-a cigány, velük érdemes lenne együttműködési szerződést kötni. 

Nagy sikert értünk el Abonyban a családtervezési programunkkal, amit szeretnénk Cegléden is megvalósítani. A családtervezés témája – különösen nálunk oláh cigányoknál – tabu, de nagyon fontos, hogy csak oda és annyi gyermek szülessen, amennyit el tud a család tartani. Szakemberek – védőnő, családorvos, gyerekorvos, családsegítő szolgálat – bevonásával segíteni tudtunk úgy a cigány családoknak, hogy egy gyártóval történt egyedi megállapodás alapján ingyen fogamzásgátló gyógyszerrel tudtuk ellátni, de csak azokat, akik részt vettek bizonyos programokon. A másik súlyponti kérdés Cegléden is a munkahelyteremtés. Már 18-an jelentkeztek különböző szakmákba a Híd a munka világába programunk keretében, amelyet az Országos Roma Önkormányzat kezdeményezett. A résztvevőknek az önkormányzat biztosít majd munkahelyet. Megvalósítandó feladat tehát van bőven, remélem támogatni is fogják a ceglédi nemzetiségi képviselőket. Nagy eredménye lesz, ha szívvel-lélekkel és főleg alázattal, – mert ez egy szolgálat – tudják képviselni a cigányság ügyeit.


A képen az új képviselők és Raffael Jánosné a Városháza folyosóján Takáts László polgármesterrel. (Fotó: Krizsán Ervin / miabonyunk.hu)

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Irány Párizs, az Olimpia!

A visszaszámlálás izgalmaí után az olimpiai játékok versenynapjai jelentik...

“Horrordíszlet” a ceglédi kórházban

A Telex oldalán hozták ismét hírbe a ceglédi kórházat:...

Búcsúzik Nagy Károly

Búcsúzik a CKKSE-től Nagy Károly - számolt be a...

Ikarus találkozó

Július 20-án, szombaton rendezték meg a III. Ikarus Pikniket...

Ceglédi zsonglőr a Manézs Talent Fesztiválon

Újabb sikert könyvelhet el Túri Ádám: június 30-án a...