21.5 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Brazil diák a Várkonyi iskolában

– Mit vársz az itt eltöltött napoktól?

-„Világot” szeretnék látni és sokat utazni. Az élmény, a tapasztalás, ami az elsődleges célom. Úgy gondoltam, hogy a beilleszkedésemet megkönnyíti, hogy fehér a bőröm színe….gondolom barna bőrű fiút várt mindenki, hiszen országunkban 80%-ban barna bőrűek az emberek. Nagyon jól érzem magam, tetszik minden főként, amit eszek, mindig lefotózom, az édességeket imádom, óriási itt a választék.

– Hogyan tudsz az iskola életébe bekapcsolódni?

– Az angol nyelvet és Brazíliát igyekszem népszerűsíteni. Éppen ezért angol órákat látogatok, illetve szabadidős programokba is örömmel bekapcsolódok.

Készítettem egy prezentációt, amelyben bemutatom országomat, a földrajzát, pénznemét, az állat-, növényvilágot, az étkezési szokásokat stb. Élvezem nagyon, hiszen szabadon beszélgetek a gyerekekkel.

– Hogyan fogadnak a diákok? Mernek veled beszélgetni?

– Igen, nyitottak. A szünetekben kihívnak a tanáriból, kérdezgetnek, apró ajándékokat hoznak. Volt olyan diák, aki reggelivel várt. 

– Van-e olyan különleges hely vagy dolog, amit kiemelnél az eddig látottakból?

-A magyar táj csodálatosan szép, sok a zöld övezet és a parkos rész. Én nagyvárosban lakom, ott inkább a szürke betonrengeteg a jellemző. Nagyon tetszik még, ahogyan itt öltözködnek az emberek. Nálunk egy pólót, egy nadrágot kapnak fel, itt különféle divatos ruhákban járnak hétköznap is, ez nekem nagyon szembetűnő.

– Az eltöltött néhány nap alapján hogyan látod, mennyiben hasonlít a magyar és a brazil iskola?

– Tulajdonképp annyiban, hogy ott is gyerekek és tanárok járnak az iskolákba, egyébként mindenben más. Én magániskolába jártam, mert az állami intézményekben jobban elhanyagolják a gyerekeket, nem olyan a tanítás színvonala. Azt látom, hogy Magyarországon sokkal jobb a kapcsolat a diákok és tanárok között, jobban tisztelik egymást, s ez oda-vissza működik. 

– Miért fontos szerinted, hogy idegen nyelvet tanuljanak a diákok?

– Nagyon fontos, hogy tájékozottak legyenek, az elhelyezkedésre jobb lehetőséget kínál, illetve az utazgatásokat is könnyíti. A saját példámat tudom említeni, idegen nyelvtudás nélkül nem is tudom, hogy hogyan boldogultam volna. Négy nyelvet beszélek, de szeretnék még többet elsajátítani.

– Van-e olyan hely, ahová feltétlenül szeretnél eljutni Magyarországon?

– Kecskemétről nagyon sok jót és szépet hallottam, kíváncsi vagyok rá. Budapest csodálatos város az interneten láttam, főként a Terror háza, a Budai vár érdekelne, valamint szeretnék pesti fiatalokkal találkozni és bulizni, elmenni.

– Meddig tartózkodsz itt?

– December 15-ig, ugyanis 8 hétig tart a projekt, amelyet iskolákban töltök, utána két hetet önállóan utazgatok az országban. 

– Sok sikert és kitartást kívánok álmaid megvalósításához és bízom abban, hogy nagyon kellemes élményekkel fogsz Magyarországról hazatérni. 


Bögös István igazgatót a program megvalósulásának a hátteréről kérdeztem.

– Intézményünknek két évvel ezelőtt kínálták fel a lehetőséget, hogy külföldi cserediákokat fogadjon, amellyel a nyelvtanulás, a különböző kultúrák, szokások megismerését, népszerűsítését tűztük ki célul. Örülünk, hogy lehetőségünk nyílt a projektbe bekapcsolódni, bízom benne, hogy a diákok kamatoztatják a megszerzett ismereteket és Angelo Victor is jó élményekkel, tapasztalatokkal utazhat majd haza.

Külön köszönetet mondanék a ceglédi Polgármesteri Hivatalnak, akik támogatást nyújtanak a program megvalósításához és kiemelten kollégáimnak, az angol nyelvi munkaközösség tagjainak, akik mind a tanítási órákon, mind a szabadidejükben örömmel kísérik és felkarolják a brazil tanulót. 

A segítségükkel, közreműködésükkel kirándulásokon vehet részt Angelo, illetve egy példát kiemelve, iskolánk 7.i osztályos tanulói, pedagógusaik vezetésével igazi magyar lángossal lepték meg, amelyet vele együtt sütöttek a technika termünkben.

A következő hetekben másik ceglédi általános iskolákba és középiskolákba is ellátogat Angelo, hogy bemutatkozzon és ismerkedjen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...