16.8 C
Cegléd
2023. szeptember 23. szombat
spot_img

A sírkert nem sivár kert!

Sajnos, Cegléden is sok helyen láthatóan elhanyagoltak a temetők, a sírok nagy része pedig kővel, márvánnyal fedett, hogy a lehető legkevesebbet kelljen gondozni. Ha azonban jobban meggondoljuk, minden egyes sír apró kert lehet, amit a megfelelő növénnyel beültetve, kis törődéssel is fenn lehet tartani.

A fedetlen sírhantokra talajtakaró évelő növényeket, félcserjéket ültethetünk. Árnyékosabb helyen, terebélyes fák alatt elhelyezkedő sírokra a kis- és nagymeténg, vagy a borostyán több fajtája ültethetők, naposabb helyekre a sokszínű kúszó kecskerágót, terülő madárbirset, örökzöld orbáncfüvet válasszuk. Ezek a sírhanton elterülve néhány év alatt befedik azt, csupán a túlnövő hajtásokat kell időnként eltávolítani. 

A lágyszárú virágok közül ősszel többnyire árvácskát, vagy gömbkrizantémot tudunk ültetni. Az örökzöldek az örök életre emlékeztetnek, közülük a törpe változatokat részesítsük előnyben. A fejfa mellé telepíthetünk kisebb termetű, bókoló fafajtákat, például szomorú kecskefűzt, szomorú eperfát, csüngő japánakácot. A félig fedett sírokat sziklakerti növényekkel is beültethetjük. A pozsgások (varjúháj, kövirózsa) nagy előnye, hogy alacsony termetűek, lassan növők, és elviselik azt is, ha hetekig nem kapnak vizet.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Kávézás Ceglédért

Nagykövete lett Swimathon  adománygyűjtő kampánynak Kottes Anikó a FECSKE...

Ceglédi férfit keres a rendőrség

"Rendkívül szimpatikus arcú" ceglédi férfit keres lopás miatt a...

Mindennapi fényvédelmünk

  Tudtad, hogy a nap ultraviola, más néven UV-sugárzása igen...

Az épületek hőszigetelése elengedhetetlen

    A növekvő energiaárak és rezsiköltségek, illetve az otthonok komfortja...

Napi hírek egy helyen: ezt az oldalt elég követned a maximális tájékozottsághoz

    Bár már lecsengőben a klasszikus nyaralós szezon, de még...