23.9 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Katalin is a Közgázból indult

Bárány Katalin 2014 júniusában fejezte be tanulmányait a Ceglédi Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskolában és jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója.

– Öt évvel ezelőtt még a Közgázban kezdted tanulmányaidat. Miért választottad ezt az intézményt?

– Úgy gondoltam, hogy Cegléden és vonzáskörzetében ez a legjobb, legelismertebb középiskola. Nagyon jó lehetőségnek tartottam a nyelvi előkészítő osztályt. Pályaválasztásnál sokat segített Kotlárné Bíró Ágnes tanárnő, aki biológiát tanított nekem, ő kifejezetten a Közgázt javasolta. Úgy gondolta, nagyon tetszene az iskola légköre, és könnyen beilleszkednék.

– Milyen érzésekkel gondolsz vissza a középiskolás éveidre?

– Nagyon szerettem a Közgázba járni. Az iskolai évekről csak pozitívan tudok mesélni. A legfelejthetetlenebb programoknak a gólyanapokat, tévés vetélkedőket, valamint a sportnapokat találtam. Úgy gondolom, hogy az iskola tanári kara mindenben segítette, támogatta a diákokat. Kiemelkedő szakmai tudással oktattak minket. Minden év fénypontja az osztálykirándulás volt. Első évben Pocsuvalszki Aliz tanárnő szervezett nekünk egy nem mindennapi kirándulást, majd Füle Bernadett tanárnő lett az osztályfőnökünk, aki ugyancsak biztosította a rendkívül izgalmas közösségformáló kirándulásokat. 2009-ben Simon Kata tanárnővel és Motyovszki Tibor tanár úrral részt vettünk egy projekten, melynek keretében egy hetet Plauenben tölthettünk. Nem csak egy felejthetetlen élmény volt, hanem a nyelvismeretünket is pozitívan befolyásolta.

– Melyik szakot választottad a továbbtanuláskor és hogyan sikerült a felvételid?

– A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kara bűnügyi igazgatási szakának gazdaságvédelmi nyomozó szakirányát választottam azért, mert érdekelt a közgazdaságtan és rendészet is, és itt gazdasági bűncselekményekkel fogunk foglalkozni. A ponthatár a szakirányra 382 pont volt. Emelt szinten nem érettségiztem, viszont az 5 éven át szorgalmasan tanultam. Választott tantárgyam a testnevelés és az informatika volt. A jelentkezésnél részt kellett vennem egy egészségügyi és pszichológiai alkalmassági vizsgálaton, egy fizikai felvételin, egy pályaorientációs elbeszélgetésen, augusztusban pedig egy életvitel-ellenőrzésen.

– Miben különböznek az egyetemi követelmények a középiskoláéhoz képest?

– Az egyetemi követelmények sokkal magasabbak. Minden reggel fél 8-kor eligazítást tartanak az évfolyamnak. Természetesen ezen – akárcsak a tanórákon – kötelező a megjelenés. Az úgynevezett közös modulos tárgyak miatt legtöbbször 17:10-ig órám van. Az elsajátítandó tananyag mennyisége is több. 

– Mit tanácsolnál az ebben a tanévben érettségizőknek, illetve a felvételiző nyolcadikosoknak?

– A nyolcadikosoknak azt tanácsolom, hogy mindenképp olyan szakot válasszanak, ami érdekli őket, és szeretnének a közeljövőben azzal foglalkozni. Úgy gondolom, hogy aki egy kicsit is érdeklődik a közgazdaságtan iránt, az vegyen részt az intézmény nyílt napján, ismerje meg az iskolát. Az idei érettségizőknek sok sikert kívánok, és azt üzenném nekik, hogy ne hagyjanak mindent az utolsó pillanatra. A nyelvvizsgát minél előbb szerezzék meg, ugyanis egyetemi tanulmányaik alatt nem sok idejük marad majd ezzel foglalkozni!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...