29.6 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

Megkezdte a munkát az új városvezetés

Megalakult Cegléd Város képviselő-testülete. A polgármester és a képviselők letették az esküt, egy kivételével megalakultak a bizottságok, és az önkormányzat tagjainak illetményéről, illetve tiszteletdíjáról is döntés született. A megoldásra váró kérdéseket egy hét múlva, rendkívüli ülésen vitatja meg a testület.

A 15 tagú képviselő testület összetételét a helyi választási bizottság elnöke, Farkasné dr. Piroska Emőke ismertette. A polgármester Takáts László lett, az 1. körzetben Hegedűs Ágota, a 2. körzetben Rimóczi Gábor, a 3. körzetben Hörömpő Annamária, a 4. körzetben Klément György Zoltán nyerte el a képviselői helyet, mindannyian a Fidesz-KDNP színeiben – ez nem jelent változást az előző ciklushoz képest. Az 5. körzetben az immár polgármester Takáts László helyett Imregi Tibor a képviselő. A 6. körzetben a mostani választáson is Ifj. Károly Ferencet választották meg, ám ő ezen túl már nem a CFE, hanem a Fidesz-KDNP színeiben politizál. A 7. körzetben a jobbikos Horváth Gábor Ferenc győzött. A 8. körzetet Takátsné Györe Anett, a kilencest Füle Győzőné, a 10. körzetben élőket pedig Ferenczi Norbert képviseli – itt szintén nem történt változás. 

Kompenzációs listáról a Jobbik színeiben ketten, Korondi Miklós és Csuri Károly került be a képviselő-testületbe, illetve az előző ciklushoz hasonlóan MSZP-s Nagy Tamás, és Bobál István, a CFE színeiben.  Összesítve tehát a Fidesz-KDNP színeiben tízen szavaznak a testületben, a Jobbik 3 képviselőt ad, illetve egyet-egyet az MSZP és a CFE. 

Az alakuló ülésen Földi László immár országgyűlési képviselőként köszöntötte a jelenlévőket és gratulált a képviselőknek és utódjának, Takáts Lászlónak. Megígérte: Minden erejével azon lesz, hogy Cegléd még jobban fejlődjön, és még élhetőbb várossá váljon. 

A polgármester és a képviselők esküje után a testület alpolgármestert választott, ezt a feladatkört továbbra is Hegedűs Ágota látja majd el a képviselők egyhangú szavazata alapján. Az alpolgármester akadályoztatása esetén teljes jogkörrel intézkedhet a polgármester helyett, emellett az oktatási, szociális, népjóléti, nevelési ügyekkel, intézményekkel, a közbiztonsággal, a rendezvényekkel és protokollal kapcsolatos feladatokat látja el, illetve kapcsolatot tart a helyi roma önkormányzattal. 

Megválasztották a Jogi, Ügyrendi, Közbiztonsági és Pénzügyi bizottság elnökét és tagjait. Új feladat a közbiztonság került be a bizottság munkájába, mint kiemelt terület. A bizottság elnöke Ferenczi Norbert, képviselő tagjai Imregi Tibor és Nagy Tamás, külsős tagjai pedig Bereczky Balázs és Petneházy Gábor. Megválasztásuk után a külsős tagok is letették az esküt. 

Szintén megválasztották a Kulturális, Oktatási és Népjóléti Bizottság elnökét és képviselő tagjait. Elnök Füle Győzőné, a tagok pedig Hegedűs Ágota, Bobál István és Horváth Gábor. A külsős tagokat, illetve a Gazdasági Bizottság – most már – 11 tagját a november 3-ai, rendkívüli testületi ülésen választják majd meg. 

A törvény szerint az alakuló ülésen kell megállapítani a polgármester, az alpolgármester, a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíját. Ezekről az összegekről jogszabály rendelkezik. A főállású polgármester havi illetménye a jogszabály szerint bruttó 598.300 forint, emellett az illetménye 15 százalékáig költségtérítésre jogosult a benyújtott és leigazolt számlák alapján. Az alpolgármester illetményét bruttó 502.500 Ft-ban állapította meg a Testület, költségtérítésre ő is jogosult. A képviselők tiszteletdíja változatlanul maradt, a jogszabály szerint 85.030 Ft, a bizottsági munkáért a tagoknak – képviselőknek és külsős tagoknak egyaránt – 38.264 forint, a bizottságok elnökeinek pedig 76.527 forint jár. Takáts László polgármester jelezte, hogy a jelenleg fennálló összeférhetetlenséget jogszabály szerint, a választástól számított 30 napon belül meg fogja szüntetni, azaz saját vállalkozása ügyvezetői tisztségéről le fog mondani.

A város továbbra is polgármesteri szinten képviseli magát a Ceglédi Többcélú Kistérségi Társulás Tanácsában, vagyis a képviselő-testület Takáts Lászlót delegálta.

A képviselő-testület tagjainak, illetve velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak vagyonnyilatkozatot kell tenniük, illetve intézkedniük kell a köztartozásmentes adózói adatbázisba történő felvételükről – ismertette az alakuló ülésen Diósgyőri Gitta jegyző.

FOTÓK az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....