34.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

90 éves a könyvtár

Húszas évekbeli ruhákba öltözött könyvtáros kisasszonyok fogadták meleg teával a mit sem sejtő látogatókat november 5-én a könyvtárban. A meglepett vendégek számára hamarosan kiderült, mi a rendhagyó öltözet és a vendéglátás apropója: 1924-ben ezen a novemberi napon nyitott meg az első ceglédi könyvtár. Pintácsiné Lugosi Tünde könyvtárvezetőtől megtudtuk: a kezdetekkor még a Városháza egy-egy termében üzemelt a bibliotéka, akkor még csak helyben olvasásra volt lehetőség.
– 1920-ban kezdődött el a városi könyvtár szervezése Hübner Emil ügyvédnek, valamint segítőjének Szalisznyó Lajosnak köszönhetően. 1924. november 5-én nyílt meg először a könyvtár az olvasók előtt a városháza két szűk szobájában. A főleg muzeális jellegű könyvtári anyag elsősorban szakkönyvekből állt és azoknak csak helyben olvasására volt lehetőség. Nyolc év múlva a Szegfű u. 2. sz. alá (ma a Múzeum épülete) költözött a könyvtár. Ezután a ceglédi könyvtár fejlődése lényegében megállt. Újraszervezését 1946-ban kezdték újra, a nyilvánosság számára azonban csak 1948-ban nyitották meg kapuit. A megnyíló könyvtár a Ceglédi Körzeti Szabadművelődési Hivatal Kölcsönkönyvtára nevet viselte. A fejlődést az 1950. év hozta meg, ekkor alakult meg ismét a Városi Könyvtár a Művelődési Ház három helyiségében. Jelenlegi helyén – a Szabadság tér 5. sz. alatti üzletsoron – 1953. január 1-én nyitották meg az intézményt, az egykori evangélikus bazársoron kialakított épületben. Itt már bővült a szolgáltatások köre és kölcsönzésre is volt lehetőség. – mesélt a  90 év történetéről a könyvtárvezető, aki hozzátette a jeles évfordulót az intézmény hivatalosan november 17-én ünnepli, könyvtári szakmai nappal.
– De természetesen az olvasókra is gondoltunk, november 21-én a Művelődési Központ színháztermében Koltai Róbert ad Móricz-estet Naplószilánkok címmel. Az előadásra ingyenes a belépés a könyvtári tagoknak. Regisztrációs jegyet azonban váltani kell az 53/310-195-ös telefonszámon. Részletes meghívó itt…
 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...