23.9 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Libás dalok a belvárosban

Az intézmény életében jelenlevő többéves hagyománynak köszönhetően idén is felvonultak a gyerekek Márton nap alkalmából november 11-én délelőtt. A jeles nap kapcsán a Ceglédi Táncsics Mihály Általános Iskola mintegy félezer diákja sétált a hagyományéltetés jegyében.

„A Táncsics iskolában már több éve foglalkozunk azzal, hogy a Márton napot megünnepeljük, a délelőttösök és a napközisek egyaránt. Miután elkészítik azokat az ajándékokat, melyeket ilyenkor a gyerekek a kezükbe visznek – ez osztályonként változó – délelőtt egy felvonulást szervezünk, mely során úgy gondoltuk hogy séta közben több helyen megállunk és az összegyűjtött libás dalokat közösen elénekeljük.” – számolt be a felvonulás hátteréről a szervező, dr. Tóthné Farkas Ildikó, aki azt is elmondta: a tapasztalat az, hogy az újonnan érkező gyerekek az óvodából már nagyon sok mindent hoznak és tudják, mi a célja ennek a hagyománynak.

A Márton napi eseményen körülbelül 4-500 diák vett részt, akik a piacot, a Művelődési Központot, a Kossuth és végül az Eötvös teret választották útvonaluknak, majd mindegyik állomáson elénekeltek egy-egy dalt. 

371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott e döntés ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték.

FOTÓK az eseményről Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...