20.6 C
Cegléd
2024. május 3. péntek
spot_img

Béla bácsi egy híján száz

November 10-én volt 99 éves Kürti Béla Cegléd díszpolgára, aki több vonatkozásban is beírta nevét a város képzeletbeli aranykönyvébe. Rövid kunszentmiklósi, „hamvas” pályakezdés után 1939-ben, kinevezett tanárként érkezett Ceglédre. A hatvani felmenőkkel bíró ifjú pedagógus az állami Polgári Fiúiskolához kötelezte el magát. 

A viszontagságos háborús évek után ívelt tanári pályája és közösség formáló munkája a magaslatokba. A magyar irodalom- és nyelvtan mellett egyre inkább a testnevelés megszerettetésén és az egészséges nemzedék nevelésén munkálkodott. Újváry Ferenc gimnáziumi testnevelő tanárral közösen Kürti Béla teremtette meg a klasszikus „torna- és testnevelés” oktatás módszertanát Cegléden. 1957-től a Kossuth Gimnázium, majd 1968-tól az akkor megalapított Közgazdasági Szakközép iskola testnevelő tanára lett, egészen az 1976-ban bekövetkezett nyugdíjba vonulásáig.

Időközben a sport, ezen belül a torna ceglédi megalapítása és széles körű elterjesztése volt az élete célja. A Ceglédi Építők SE, majd a CVSE kereteiben alkotott maradandó sikereket. Kiemelkedő tudású, nagy sikereket elérő versenyzők fémjelzik szakmai kvalitását. Közülük is kiemelkedik Füle Judit mester fokú magyar bajnok, aki 1960-ban tagja volt a magyar olimpiai szertorna válogatottnak.

Nyugdíjas éveiben a város sportjának kutatására „adta a fejét”. Létrehozta 1978-ban a Ceglédi Sporttörténeti Bizottságot, majd küzdelmes évek után 1992-ben az első vidéki sportmúzeumot. Több mint tíz helytörténeti könyv megírása és kiadása is igazolja alkotói tehetségét. 

Hosszú pályafutása során számtalan elismerés és kitüntetés övezte munkáját. Ezek közül is kiemelkedik a Köztársasági elnök által adományozott állami kitüntetés.

Az ünnepeltet a Sportmúzeumban köszöntötték szűk körben a bizottság tagjai. A második otthonának tekintett „szentély” fejlődése, az általa megkezdett törekvés folytatása, saját szavaival élve erőt nyújt neki az élethez. 

Gratulálunk Béla bácsinak és jó erőt, egészséget kívánunk a 100-dikhoz közeledve is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...