34.9 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Faárusok, házalók, álrendőrök

A Pest megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya tájékoztató közleményben hívta fel a figyelmet a lakosságot mostanában fenyegető veszélyekre, csalók megjelenésére.

„Megkezdődött a fűtési szezon és ezzel egy időben megjelentek a tűzifával házaló árusok is, akik minden évben több tucatnyi embert csapnak be. Az alkalmi fakereskedők találékonysága kimeríthetetlen. Olcsó árujukon különböző módszerekkel szeretnének túladni, minél nagyobb haszonnal. A leggyakoribb trükk a tűzifa beáztatása és a mérlegek elállítása. Gyakori módszer továbbá, hogy a tároló alját nehezékkel rakják meg és arra pakolják rá az eladásra kínált fát. A gyanútlan vásárló csak a tűzifa kipakolását követően eszmél rá, hogy átverték. További veszélyforrás, hogy az árusok az értékesítés alkalmával – különböző ürüggyel – bejutnak a vevő lakásába, elterelik a sértett figyelmét és eközben értékeket tulajdonítanak el. 

Az ünnepek közeledtével más házalók megjelenése is egyre gyakoribb. Leggyakrabban ágyneműt, ruházati termékeket, kéziszerszámokat, evőeszközöket, optikai- és egyéb orvosi eszközöket, illatszereket kínálnak. Többnyire az utcán szólítják meg a potenciális vevőket, de becsengetnek házakba, lakásokba is, kedvező árakon, de sokszor silány minőségű árukat kínálva. Különösen veszélyes, hogy különböző indokokra hivatkozva bekéredzkednek a lakásba, majd a kiszemelt értéktárgyakkal vagy készpénzzel távoznak. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az általuk nem ismert személyeket, árusokat a bezárt ajtón kívül várakoztassák. Gyanús viselkedés esetén azonnal hívják a rendőrséget.” 

A rendőrségi tájékoztató arra is kitér, hogy többször előfordult már olyan eset, amikor álrendőrök „intézkedtek” vagy ismeretlenek hivatalos jelleget színlelve bejutottak a sértettek otthonába és különféle értékeket tulajdonítottak el. „Fontos tudni, hogy a rendőrségi jelvényen minden esetben egy ötjegyű számnak kell szerepelni és ez a szám mindig egy rendőrhöz tartozik. A civil ruhában dolgozó kollégák is minden esetben kötelesek felmutatni az arcképes igazolványukat és a jelvényszámukat. A szolgáltatók szakembereiket szintén ellátják a megfelelő igazolványokkal, amelyen fel kell tüntetni a munkát végző személy nevét, a cég megnevezését, elérhetőségét és általában jogosultságát is. Minden esetben kérjék el ezt az igazolványt! Érdemes telefonon tájékoztatást kérni az adott cég központjától.” 

Amennyiben valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor igyekezzen minél jobban megfigyelni a tettest és az általa használt jármű típusát, színét, jellemzőjét, esetleg a forgalmi rendszámát. Ezeket a jellemzőket jegyezzék fel és értesítsék a rendőrséget a 107 vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...