6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

600 milliós tartozás

Az önkormányzatok adósságátvállalásához hasonló intézkedés azért is fontos, mert a szállítók ma már belekalkulálják az árakba, hogy a kórházak későn fizetnek  (az átlagos fizetési határidő 180–200 nap),  így ezzel a beszerzési árak is csökkennének. A kérdés csak az, hogy milyen feltételeket szabnak majd az adósság újratermelődésének megszüntetésére. Erre többféle verzió is napvilágot látott már. Az egyik lehetséges megoldás, hogy ami nem tartozik konkrétan a betegellátáshoz pl. rezsifizetés, portaszolgálat, olyan kiegészítő ágazatok mint, a kertészet, mosoda, étkeztetés – tehát a kórházfenntartási és üzemeletetési feladatok finanszírozását átvállalná az állam. 

– A lakosságot milyen formában érintik a változások?

– Jó kérdés. Bármilyen formában és ütemben is változik majd a rendszer, nem lehet, nem szabad, hogy a betegellátásban zavart okozzon a lakosság számára érezhetően. A beteg meg kell, hogy kapja az ellátást a szakrendendelőben és a kórházban is. 

 – És a dolgozókra milyen hatással van ez az átmeneti állapot?

– Nyilván frusztrálja a dolgozókat, érzik a feszültséget, hogy ugyan elvárnák tőlük, de nem tudnak min spórolni. A munkahelyük, fizetésük miatt viszont nem kell aggódniuk. Nincs szó arról, hogy a dolgozókat bármilyen szankció érné az átszervezés során. Ha feladatot vesz át az állam, azt dolgozókkal együtt veszi át. Nincs tervben semmilyen nagyarányú létszámleépítés. A béreket és az útiköltségkeket minden esetben megkapják, ebben késedelem eddig sem volt, ezután sem lesz. 

– A ceglédi kórház számára jó iránynak tartja az állami fenntartást?

– Tény, hogy 2007-től 2012-ig gazdasági társasági formában működtünk és 4 évet pozitív eredménnyel zártunk, úgy, hogy amellett 450 millió forint önerős beruházás hajtottunk végre állami és önkormányzati támogatás nélkül. Amióta az állam átvette a kórházat, azóta világosan látható, hogy egyre jobban eladósodunk. Ez azonban nem pusztán a fenntartóváltás miatt történt, hanem azért mert a gazdálkodási forma váltás miatt elesünk egy sor bevételtől, pl. nem tudjuk visszaigényelni a szociális adót, nem kereskedelmi bankok kezelik a számláinkat és ez sokba kerül. Így bár a finanszírozási összeg gyakorlatilag szinten maradt, csak minimálisan csökkent, de a más az elosztási rendeszer miatt nem tudunk hozzájutni számos forráshoz. Ez okozza a folyamatos eladósodást. Reméljük, hogy az új rendszer megoldást nyújt majd ezekre a hiányosságokra is.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...