23.7 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Toszkánám

A Fiatal Alkotók Műhelyében (FIAM) nyílt meg november 22-én Sárközy Erzsébet festőművész tárlata, melyben augusztusi toszkánai utazásának élményeit örökítette meg képekben. A Hollós utcai terembe – hagyományos megnyitó helyett – több mint száz embert hívott meg két hétvégén házi tárlatra, beszélgetésre. A nagyközönség számára is nyitott kiállítás december 31-ig tekinthető meg. Sárközy Erzsébet festőművésszel, a FIAM alapító-vezetőjével arról beszélgettem, miben és miért különleges ez a kiállítás.

– Ez a fajta kiállítás rendhagyó. Évekkel ezelőtt úgy alakult ki, hogy az utcán sok kedves ismerős kérdezgetett arról, hogy most min dolgozom. Akkor először – Erzsébet napkor – kézzel írott meghívókkal hívtam őket pogácsára, borra, beszélgetésre, műterem tárlatra. Amióta a FIAM létezik, 6 éve ugyanígy müködik, csak házi tárlat a neve. Erre olyan embereket hívok meg, akik tudom, hogy érdeklődők, szeretik azt, amit csinálok, a számuk pedig egyre nő. A tavalyi év kimaradt, mert helyette egy súlyos betegséggel küzdöttem, pontosan egy évig. Idén újra meghívtam két hétvégén négy napon 25-30 embert. Ezek a régi szalonok mintájára szervezett esték úgy zajlanak, hogy megérkezik az aznapi csoport és beszélgetnek. Lesz egy kérdés ahonnan indulunk, valószínű hogy érdekes beszélgetés lesz belőle. Az első ilyen házi tárlaton múlt szombaton Náray Tamás (divattervező – a szerk.) kérdezte az egyik képcím kapcsán, hogy “Erzsi, és lesz még egy dal?” Aznap innen indult a 33 érdekes ember beszélgetése, jó volt!

– Miért éppen Toszkána a kiállítás témája?

– Említettem, hogy egy évig küzdöttem a betegséggel. A gyógyulásom utolsó állomása volt Toszkána. A fiam Bence megkérdezte az összes rákos kollégáját és a kezelőorvosaimat, hogy “anyám meggyógyulna-e Toszkánában?” Végül kész tények elé állított, hiszen a szállást fél évvel korábban lefoglalta. Idén augusztusban volt az utazás. Hálás vagyok Toszkánának, Bencének és a fél városnak, hogy segítettek a gyógyulásban! A kiállítás anyagát augusztustól novemberig festettem. A munka végeztével megveregettem a saját vállamat, szerintem meggyógyultam…

– Mit szeretnél üzenni a képekkel, a kiállítással?

– Kétségtelen hogy Toszkána gyönyörű! Úgy, hogy én gyógyulni mentem, az én szűrőmön keresztül persze teljesen más…. Van egy képcímem, ami talán a legpontosabban mutatja mit értek ez alatt: “Mindentől távol, a szívemhez közel”. Mit üzenhetnék? Hacsak nem azt, hogy köszönöm mindenkinek JÓL VAGYOK!

A Toszkánám című kiállítás december 31-ig látogatható a FIAM Hollós utcai kiállítótermében. Időpont egyeztetés: a 0630/24-94-360 telefonszámon, vagy sarkozyerzsebet@gmail.com címen.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...