18.3 C
Cegléd
2024. május 7. kedd
spot_img

Egy hónap

Karácsonyig.  Még várakozás. De milyen! Tele látványélménnyel.  Az utóbbi hét nap alatt több minden indult, mint – kis túlzással – egész nyáron.

Megnyílt Sárközy Erzsébet művésztanár Toscanám című kiállítása a FIAM-házban.  Az olasz táj hangulata szívet-lelket építő, hagyományai páratlanok. Firenze kulturális értékei, múzeumai kihagyhatatlanok egy rajztanár számára. S ha közben ecsetet is ragad, sokat hoz mindebből haza, nekünk. Szerdától Németh Ferenc festőművész tárlata az alföldi tájra és tanyáihoz, a Tisza és távoli vizek partjaira kalauzol. Még csendéletein is érezhető a témáit körülölelő atmoszféra, az egyre puhább foltokban felhordott tónusok és pasztellszínek líraisága illik az ünnepi készülődéshez. E látványelvű képeket a Toldy Ferenc Kórház Könyvtárában láthatják. A csengő adventi koncert mellé a gimnázium ismét megkapta a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum diákjainak éves képzőművészeti keresztmetszetét, a dísztermébe. Imets László aligazgató bemutatta, Kisgyörgy Tamás rajztanár részben inspirálta a hagyományosan tanulmányjellegű munkáktól, az egyedi ihletésű műveken át, míves épületrajzokig- és akvarellekig terjedő anyagot. Nem hiányoztak a legjobb értelemben vett gyermekrajzok sem. Velük együtt láthattuk a Betlehemi jászol kiállítást az Városháza aulájában, melyet Vágó Sándor gimnáziumi tanár nyitott meg és a Szent Kereszt Katolikus Általános Iskola betlehemes csoportja tett meghitté. A program szervezője, Terstyánszkiné Nyíri Margit minden indulót horgolt karácsonyfa- dísszel és oklevéllel jutalmazott, rövid időre teljesen elhittem, hogy már itt az ünnep. Szárnyakat hallottam suhogni.

Végül a Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár Galériájában olyan CAE kézműves remekek közt leltem rá a rezzenetlen fehér csipke-angyalkára, melyek a lakás díszei lehetnek, melegséget adhatnak akár egy életen át. Mellette azt a csöndességet is megtaláltam itt, mely az év utolsó előtti napjainak sajátja. Ezt vasárnap este a Kamarateremben Petrik Gábor és barátai 3 és fél órára megtörték, szinte mindenkit meghívtak 10. születésnapjukra, akivel korábban együtt zenéltek. A jazz, rock és latin improvizációik hatása alatt készült CAE festmények, fényképek és óriás vásznak is kiállításra kerültek. A Ceglédi Önkormányzat támogatta a teltházas rendezvényt, melyet Fésűs Ferenc rövid zenész-interjúi is színesítettek. Remek volt a hangulat!

Legutóbbin kívül a kiállítások 2014 utolsó hónapjában egészen december 22-ig láthatók. Sőt: Sárközy Erzsébeté szilveszterig.


A programok kék színnel kiemelt nevére kattintva képgaléria található…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...

A vártnál is sikeresebb volt a 660 perc sport

Cegléd 660 éve város. Az évforduló alkalmából megrendezett ünnepség...

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...