21.5 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Szlovén kulturális nap a Közgázban

A napot megelőzően feldíszítettük az iskolát fehér, kék, piros színekkel és főzőversenyt hirdettünk meg az iskolai honlapra feltett szlovén ételek receptjei alapján. Az első három helyezettet ajándékcsomaggal, a részvevőket felelésmentesítő jegyekkel jutalmaztuk. Utóbbit azért is lehetett kapni, ha valaki szlovén népviseletben jön iskolába, vagy jó helyezést ér el kvízen. A kvízben olyan kérdéseket tettünk fel, aminek a válaszai elhangoztak a nap során, elsősorban az előadások alatt.  A napot a két ország himnuszának elhangzása és Hegedűs Ágota alpolgármester asszony köszöntője után Ksenija Škrilec nagykövet asszony nyitotta meg, aki még egy órát is tartott az osztályomnak Szlovéniáról.

Az órák 35 percesek voltak, a szünetek 25 percesek, melyekben előadások voltak Szlovénia földrajzáról, történelméről, az ott élő magyarokról, illetve az itt élő szlovénekről, a szlovén sportról, valamint tanáraink élménybeszámolója ottani biciklitúrájukról. Aki épp nem előadáson volt, a szünetekben szlovén zenét hallgathatott, a népzenéktől kezdve napjaink slágereiig. Sőt a tanórákon is szóba került Szlovénia, még akkor is, ha éppen matematika, informatika vagy közgazdaságtan volt a téma!

Ebédre a menzán gulyást szolgáltak fel, melynek egy hasonló változata megtalálható Szlovéniában is, valamint ekkor került sor a néptáncbemutatóra. A táncon a diákok nemcsak nézőként voltak jelen, a lelkesebbek ki is próbálhattak pár egyszerűbb lépést. A nap végén a könyvtárban levetítettünk és közösen megbeszéltünk egy szlovén filmet, melyet a szlovén nagykövetség közvetítésével szereztünk meg.

Annyi élménnyel gazdagodtunk, hogy nehezünkre esik kiválogatni az eseményekről készült felvételek és fényképek sokaságából azokat, amelyeket be fogunk majd mutatni a december 8-ai kecskeméti országos döntőn!

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...