34.1 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Gyergyószentmiklós díszpolgára lett Földi László

Hozott egy dédelgetett álmot, egy kopott ugyan de szívében hordozott fényképet, egy szál virágot, amit az út szélén talált, könyvet, ébresztőórát, szobrot, haranglábat, két angyalt. Közben azt sem felejtette el, hogy ha valakit vagy valamit megszelídítesz, akkor felelősséggel tartozol érte. Így aztán gondját viselte és viseli ma is közösségünknek. Néhai Hajdó István esperes úr közeli barátjaként rászoruló, hátrányos helyzetű családokat támogatott. Tette ezt annyira magától értetődően, csendesen, s szerényen, hogy sokszor csak a közvetlen környezete szerzett erről tudomást. Amikor határon innen rekedt magyaroknak megadatott, hogy a valamikor igazságtalanságból elvett magyar állampolgárságot visszakaphassák, elsők közt ajánlotta fel, hogy Cegléd ünnepélyes kereteket biztosít az állampolgári eskü letételéhez. Így aztán 3 év alatt közel 100 gyergyószentmiklósi székely csatlakozhatott Kossuth Lajos regimentjéhez. De Istenfélő emberként az egyházról sem feledkezett meg. Személyes adományával járult hozzá a Szent István templom haranglábának felállításához, a Szent Miklós templom felújításához. 

Nincs olyan lakója a városunknak, aki ha egy idegennek kell bemutassa szűkebb pátriánkat, nem kíséri el a vendéget az Orbán Balázs szoborhoz, és nem büszkélkedik a Salamon Ernő Gimnázium homlokzatán levő angyalos címerrel. Azzal a címerrel, ami Földi László személyes ajándékaként Erdély szerte első ízben került vissza az őt megillető helyre. A két angyal őrizze szíveteket és őrizzen meg benneteket a szülőföldeteken – hangzott el ünnepi beszédében 2011. szeptember 4-én. Ahogyan a két angyal őrzi szívünket, úgy őrizzük mi is szívünkben az angyalos címert. Mert Gyergyószentmiklós közösségének felbecsülhetetlen érték mindkét szimbólum, ugyanis kézzel fogható valósággá, megcáfolhatatlan ténnyé tette számunkra a nemzeti összetartozást. Immár egy olyan kapocs, melyet a történelem igazságtalanságai sem lesznek képesek megsemmisíteni. Kedves Laci! A jó Isten őrizzen meg téged és ne feledd, Gyergyószentmiklóson itthon vagy. Mert ide hazatérhetsz. Itt mindig vár valaki este. Itt ismered a fal kopásait, a szőnyeg foltjait és a bútoraink apró nyikorgásait. Mert önmagadból is hozzá adtál valamit. Egy dédelgetett álmot, egy megfakult, szívedben hordozott fényképet, egy szál virágot, egy könyvet, ébresztőórát, Orbán Balázs szobrot, haranglábat és két angyalt.” – hangzott el a testvérváros legújabb díszpolgárának laudációjában.

„Egy dolgot szeretnék a lelketekre kötni, hogy a két angyal őrizzen meg benneteket és vigyázzatok magatokra. Becsüljétek meg magatokat, mert nagyon jó helyen vagytok. Köszönöm az elismerést a tanácsosoknak és mindazoknak, akik gondoltak rám. Ez a kitüntetés névhez szóló, de úgy vélem, hogy az elmúlt 24 évet jellemzi, s ad abból vissza kicsit, amit magánemberként, iskolaigazgatóként, később polgármesterként, országgyűlési képviselőként tehettem ezért a közösségért. Ez a kitüntetés tartalmazza azt a kapcsolatot is, ami Gyergyószentmiklós és Cegléd között az elmúlt években kialakult.” – fogalmazott Földi László és hozzátette: bízik abban, hogy ez a kapcsolat még erősebb lesz a következő években.

Takáts László, városunk polgármestere pedig emlékplakettet vehetett át abból az alkalomból, hogy Cegléd 1994 óta, immár húsz esztendeje áll testvérvárosi kapcsolatban a székely várossal.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...