29.6 C
Cegléd
2024. július 22. hétfő
spot_img

Favédelem – fagyérítéssel és ifjítással

Lapunk 24. számában jelent meg Smahajcsik Péter levele a Szabadság téri fákkal kapcsolatban. Olvasónk azt nehezményezte, miért éppen most és miért egyszerre végezték el a fák kivágását, ifjítását a Ceglédi Adventi Vásár helyszínén.

Megkerestük az illetékes Várvag Nonprofit kft. képviselőjét az olvasói levéllel, melyre dr. Surányi Dezső – mint szakértő – válaszolt. 

A Szabadság tér fáinak 40 évig halogatott valódi ifjító nyesése és faállomány csökkentése a végéhez ért. Sajnos, lehet a látványra heveskedő megjegyzéseket tenni, de elkerülhetetlen volt. Alapvető szakszempontok sérültek a rosszul értelmezett „favédelem” örve alatt. Hosszú évekig pusztította például a szomszédos ház falát egy, gyomfának minősülő bálványfa a Tüdőgondozó szomszédságában. Mekkora felhördülés volt, mert ki kellett vágni, pedig értéktelen özönfaj. Ki vállalta volna a felelősséget a fal kidőléséért? Vagy a gimnázium melletti úton átnyúló hatalmas akácfa sorsáért?

Lehet sajnálni egy kivágott fát, de a természet védelme nem mehet az ember épsége és egészsége kárára – mint ahogy egy normális országban a gazdaság sem működhet a természet kárára; igaz, vannak kísérletek. A Bajcsy-Zsilinszky úton (23. sz.) fenyegetően az útra bedőlő nyárfa mentségére nincs érv. Ott is lépni kellene…

Legyenek intő példák a napokban országszerte pusztító ónos esők, ónos ráfagyások következményei. Nem volt jobb, hogy a lassan megifjodó ostorfák nem okozhatnak veszélyt a Rákóczi úton? Vagy a nyárfák „virágtalanítása” ifjítással is indokolt volt régebben a vasútállomásnál. A Kossuth Ferenc utca termékeny szivarfáinak is vagy sikerül a virágritkítása mészkénlével, vagy a fűrészt munkába kell állítani. Ugyanis sok ember nem tudja, hogy a migrénes kínzó fejfájásuk a szivarfák virágzásakor éri el csúcspontját. Nem lehet tehát mindent a fronthatásokkal magyarázni.

Ugyanez a felelősség, ez a körültekintés vezetett oda, hogy elég abból is, hogy a kivénhedt japánakácok gyökérzete újra meg újra felnyomja a járdát; késő ősszel, nyirkos időben a lehulló termések csuszkatérré változtatják az utakat. A városban van azért még épp elég hely, ahol, ha valaki olcsó körömlakkot akar vételezni, hát tegye: a japánakác zöld hüvelyeivel fényesre festhetik a körmeiket…

Tehát a fákhoz való viszonyunk pontos funkcionális állapot szerint határozható meg. A fásított utca, facsoport, park stb. mindig meghatározott szerepet tölt be. Egy-két év és a Szabadság-téren ismét azzal szembesülnek majd a városgazdák, mint a gimnázium előtt: el kell végezni a hajtásválogatást. Az viszont már kellemes munka, mert a megújuló, ismét árnyat – sőt nagyobb árnyat adó fák esélyével kecsegtet… (ESDÉ – Cegléd, 2014. 12. 08.)


UI: A napokban bekövetkező kedvezőtlen időjárás következtében rengeteg lakossági bejelentés érkezett leszakadt ágak, kidőlt fák miatt. Az ónos eső következtében a VÁRVAG Nonprofit Kft. munkatársai eddig 15 m3 fát és 10 m3 gallyat szállítottak el a telephelyre. Ezeknek a szállítása jelenleg is folyamatban van.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Neked mennyire naprakészek az ismereteid?

Sokan úgy gondolják, hogy nem lehet nekik újat mutatni...

Tippek bidé vásárlásához

    A bidé még ma is sok család számára ismeretlen...

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....