6.1 C
Cegléd
2024. október 23. szerda
spot_img

Ajándék karácsonyra

Hideg, metsző szél kavarta a szitáló esőt az elhagyatott, rosszul kivilágított Köztársaság úton a késő esti órákban.

Az autólámpa fényénél inkább érzékeltem, mint láttam, hogy valami szokatlan történik a sötétbe borult járdán. Fék, fordulás. A járdán fekvő, viszonylag jól öltözött idős, magatehetetlen nőt igyekezett talpraállítani egy középkorú férfi – sikertelenül…

No, már csak ez hiányzott a tizenhárom óra munka után – gondoltam, de a negyven éves orvosi múlt már beindította a jól ismert reflexeket. Az asszony szatyorkájából jól hallható üvegcsörömpölés, a jellegzetes lehelet könnyű diagnózist ígért. “De hát a részeg embernek is lehetnek egyéb betegségei” – a feladat világos volt. Mentőt kell hívni. Az eddig tevékenykedő férfi megkönnyebbülten adta át az irányítást és távozott. Eközben két középiskolás korú lány szállt le a kerékpárjáról és próbálta az ismeretlent talpra állítani – kevés sikerrel.

A mentőre várakozás percei a hideg, barátságtalan időben csak vánszorogtak. “Menjetek el nyugodtan lányok, én úgyis megvárom a mentőt” – ajánlottam, az időjáráshoz képest kissé alulöltözött fiataloknak. “Nem, köszönjük maradunk.” 

A helyzet bő tíz perc után sem változott, csak az eső kezdett komolyabbra fordulni. “‘Menjetek lányok!” – ismételtem meg az ajánlatot. “Nem, maradunk, megvárjuk a mentőt, ez nálunk lelkiismereti kérdés!”

Lányok! Utólagos engedelmetekkel én ezt a mondatot – mint egy szép ajándékot – most képzeletben felakasztom a város karácsonyfájára. Ha több ilyen ember él közöttünk mint ti, akkor valószínűleg nem lesz egyedül.

Dr. Habony Pál

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

Új lehetőségek nyílnak az erzsébetvárosi ingatlanpiacon

Budapest talán legpezsgőbb éjszakai életéről a legismertebb ez a...

Eltűnt Lázár Beatrix

Egy 17 éves lányt keresnek a nagykőrösi rendőrök. A fiatal...

Szabadfogású diákolimpia sikerek

Hétvégén két versenyen is szőnyegre léptek a ceglédi birkózók....

Migránsok bukkantak fel Csemőben

Csemő Önkormányzata oldalán október 17-én késő délután felhívás jelent...

Lopássorozat Abonyban

Lopás miatt kell felelnie annak a 19 éves abonyi...