21.5 C
Cegléd
2024. május 18. szombat
spot_img

Újrahasznosítás a szövőkereten

A Református Általános Iskola és Óvoda művészeti oktatásban-nevelésben részesülő tanulói az utóbbi napokban szép sikereket értek el városi és megyei szintű pályázatokon.

Az alkotómunka lényege, hogy valami újat hozzunk létre, vagy a már meglévőt át- illetve újraértelmezzük. Az egyediség, az egyszeriség, a megismételhetetlenség a hangsúlyos. Nem csoda, hogy a művészek mindig keresik az újabbnál újabb módszereket, eszközöket, megvalósítási folyamatokat, alapanyagokat. Miért ne kapcsolódhatna össze ez a törekvés a környezettudatos gondolkodással? Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb teret kapott a művészetben az újrahasznosítás, melynek alapelve: „Nem minden hulladék szemét!”

A Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztálya az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából versenyt hirdetett Pest megyei általános iskolások számára „Hulladék-művészet” címmel, melyen iskolánk 4.m osztályos diákjaiból álló ötfős csapata is részt vett. (Csapattagok: Brisendine Barnabás, Csalár Csilla, Maksa Flóra, Péter Emma Júlia és Pető Borka Eszter.) 

A pályázatra az élelmiszeriparban használt újrahasznosítható anyagokból készült alkotásokkal nevezhettek a tanulók. A kézműves foglalkozásokon szorgosan gyűjtögették az otthon fellelhető kupakokat, gyufás dobozokat, madzagokat, műanyag csomagolásokat, szatyrokat, melyekből a gyerekek délutánonként egyikük nagymamájának közreműködésével szövőkereten készítették el a műalkotást. A „Kenderkóc” fantázianevet viselő csapat a „hulladék-szőttessel” a 3-4. évfolyamosok korcsoportjában 202 beküldött pályamunkából a harmadik helyezést érte el.

A díjazottakat november 27-én a Pest Megyei Kormányhivatalba várták ünnepélyes eredményhirdetésre, melyen a gyerekek nagy izgalommal és örömmel vettek részt. A díjakat a verseny fővédnöke, dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott adta át a fiatal kézműveseknek, akik a nyereményül kapott értékes, a művészeti foglalkozásokon nélkülözhetetlen eszközökkel tértek haza.

Iskolánk pedagógusai igyekeznek minél több lehetőséget megragadni itt városunkban is, hogy a lehető legváltozatosabb módokon találkozhassanak diákjaink a művészetekkel. A felsősök már alkalmazott grafikát is tanulhatnak, melynek eszköze a számítógép, azonban nagy szerepet kap a hagyományőrzés, elődeink művészetének életben tartása. November 28-án a Kossuth Múzeumban a Székely festékesek című tárlatot tekintette meg a 4.m osztály, ahol a „hulladékszövés” után maguk is belekóstolhattak a festékesszövésbe.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...