21.2 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

Meghalt Jávor Sarolta

Feladta a harcot a ceglédi Jávor Sarolta (†22), aki négy éven keresztül a törvények miatt nem kaphatta meg börtönben ülő szerelme veséjét. – írta meg a Blikk. Pedig még össze is házasodtak, hogy rokonként ne legyen akadálya a műtétnek – hiába! A lány 1997 óta szenvedett autoimmun betegségben, kivették a veséit és csak a transzplantáció segített volna rajta, amihez barátja, később férje tökéletes donor lett volna. Életét egy pár szavas törvényváltoztatás megmenthette volna, azonban a család nem kapott segítséget. Saci édesanyja, Ágnes most úgy döntött, beperli mindazokat, akik miatt lánya nem kaphatta meg az életmentő vesét.

– Megkerestük az Egészségügyi Minisztériumot, a büntetés-végrehajtást, Cegléd országgyűlési képviselőjét Földi Lászlót (Fidesz-KDNP), Sólyom László akkori köztársasági elnököt 2010-ben, Áder Jánosköztársasági elnököt 2013-ban. Ígéreteket kaptunk, amelyekből nem lett semmi. Leírtuk a beadványokban, hogyan kellene megváltoztatni a törvényt, hogy Sarolta megkaphassa a vesét. Kértük, írják bele azt a pár szót, hogy „aki már a fogva tartás előtt túl van az etikai vizsgálaton” (mindössze ennyi változtatás kellett volna a törvény szövegén, hogy Saci párja annak ellenére, hogy börtönbe került, szervdonor lehessen), de ez négy évig nem történt meg. Pedig Sarolta férje a börtönben vesediétán volt, hogy bármikor alkalmas legyen donornak – magyarázta Fridman Róbert Sarolta jogi képviselője a lapnak.

Földi László, Cegléd országgyűlési képviselője négy éve ígérte, hogy felkarolja Saci ügyét, és felveti a törvénymódosítást. – Nagyon sajnálom Jávor Saroltát és osztozom a család fájdalmában. Nagyon sajnálom, hogy a vonatkozó jogszabályok nem engedték a börtönbüntetését töltő donornak a szervadományozást – írta a Blikknek a képviselő. 

Bővebben a témáról a Blikk oldalán itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...