14.5 C
Cegléd
2024. május 4. szombat
spot_img

Fizetős lett a 4-es út

Egészen december 31-ig nem volt végleges a 2015. január 1-től bevezetésre kerülő új megyei útdíj rendszere, az azonban még az országos sajtót is meglepte, a 4-es út Ferihegyi elkerülő szakasza is bekerült a fizetős rendszerbe. Ezzel a Ceglédről Budapestre utazóknak január 1-től fizetni kell legkevesebb évi 5000 Ft-ot, ami az egy évre érvényes megyére szóló matrica ára.

„Ez megint egy olyan húzás, ami nagy valószínűséggel nem szerepelt az egyeztetéseken, mi biztos nem tudunk róla, hogy szóba került volna. Arról nem is beszélve, hogy a 4-es út elkerülő szakasza azért épült, hogy Vecsés ne fulladjon meg, most azzal, hogy ezt a rövid szakaszt fizetőssé teszik, a 20 ezres Vecsésnek nem kis problémát fognak okozni” – mondta el a Magyar Nemzetnek Dorner Lajos a VEKE (Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület) elnöke.

Azt már hetek óta tudni lehetett, hogy az M0-áson a fővárost kikerülni szándékozóknak az eddig ingyenes autópálya-szakaszokon és a Budapestet elkerülő M0-son, a fővárosba bevezető bizonyos szakaszokon fizetniük kell, a 4-es út azonban egészen az utolsó pillanatig nem került említésre. Most a kormany.hu-n és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. oldalán közzétették az egyes megyék fizetős autópálya-szakaszainak térképeit, amin már szerepel.

Az utinform.hu tájékoztatása szerint “jelentősen csökkennek az autósok úthasználati költségei 2015-től a megyei matricák bevezetésével”. Gyökeres újítás a megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. A megyére szóló matrica egész évre megváltható, de az utolsó, kiemelten jelölt csomópontig lehet használni, ezt követően a gyorsforgalmi úthálózat igénybe vétele kizárólag a szomszédos megyére érvényes matricával, vagy a teljes úthálózatra (pl. 10 napos jogosultság) jogosító termék birtokában lehetséges.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat, a táblázási munkák folyamatosan zajlanak. A tájékoztató táblák az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

2015. január elsejétől országszerte mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica.  A korábbiak mellett a megyei matrica és más új matricatípusok (7 fő feletti mikrobuszokra, utánfutókra érvényes matricák) a szokott értékesítési csatornákon válthatók meg: a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatain, a határátkelőknél meglévő viszonteladói értékesítési pontokon, az ematrica.autopalya.hu weboldalon, valamint a további viszonteladók jelentős részénél, így a Mol, Shell, Agip töltőállomásokon. A részletekről december 31-től tájékozódjon a nemzetiutdij.hu oldalon.

Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon (applikáción keresztül vagy sms-ben) is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 Ft) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. A 2014. december 31-e előtt vásárolt heti (10 napos) és havi matricák a lejárat időpontjáig, a 2014-es éves matricák 2015. január 31-ig érvényesek.

Január elsejétől az új területi alapú megyei matricák olcsóbb, gyorsabb, biztonságosabb autózást kínálnak a hazai gyorsforgalmi úthálózaton közlekedőknek, de javasolt indulás előtt tájékozódni a tervezett útvonal fizetős szakaszairól. – írja az utinform.hu

A tájékoztató térképet elérheti itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...