21.2 C
Cegléd
2024. április 28. vasárnap
spot_img

30 éve lett olimpiai bajnok

 

– Hogyan bírálják a mozgássérültek versenyeit?

– Mindenféle testi fogyatékossággal bíró ember jelen volt ezeken a bajnokságokon, volt, akinek a lába hiányzott, volt, akinek egy ujjperce. Az eltérő testi fogyatékosságok esetében egy orvosi bizottság döntötte el – a súlyossági fok arányában -, hogy ki milyen szorzószámot kapjon, amelyet a későbbiekben megszoroztak a teljesített idővel. Például az én szorzószámom a 0,96 volt, s a versenyen elért időmmel ezt szorozták, tehát a beérkezéseket követően számolták ki az eredményt. A világversenyen másként zajlott, hiszen ott kategóriákba voltunk sorolva és a beérkezés sorrendjében hirdették a helyezéseket. 

– 1984-ben Amerikába kilátogatni óriási élmény lehetett! 

– Ezt átélni, megélni, tapasztalni kellett! Igen, óriási! Eleve az, hogy körbeutaztuk a Földet, megálltunk például Alaszkában is. Az olimpiát egy egyetemi városrészben rendezték, a megnyitón az akkori elnök, Ronald Reagan is részt vett, akit ahogyan védtek, már az is egy látványosság volt számunkra. A szállodák, az üzletek felszereltsége. Reggelinél a svédasztalos terítés, a rengeteg gépsonka és déli gyümölcs. A banántól, narancstól nem tudtunk betelni…, a zöldség,- és tejtermékek pultjait mindenhol lefotóztam, ilyet akkoriban Magyarországon el sem tudtak képzelni.

– Hol zajlottak a felkészülések?

– Edzőtáborokban, főként Balatonfűzfőn, hiszen akkoriban ott volt a legmodernebb uszoda az országban, illetve nagyon sokat utaztunk. Részt vettem Szöulban is paralimpián, ahol 200 m vegyesen VI. helyezett lettem egyéniben, a párizsi világbajnokságon világcsúccsal nyertem…

A barceloniai olimpiára már nem jutottam ki, hiszen a fiatalok nagyon erős mezőnyt alkottak, de én úgy érzem, hogy a közel 15 év versenyzés nagyon szép eredményeket hozott. Édesapaként éltem meg sok versenyt, amely a családomnak sem volt könnyű, hiszen sokat utaztam a válogatott csapattal. 

Azonban olyan kapuk nyíltak meg előttem az úszásnak köszönhetően, amelyről álmodni se mertem, illetve a mozgássérült versenyeken való minden egyes részvétel rádöbbentett arra, hogy az emberi akarat csodákra képes…, egy életre megváltoztatta az értékrendemet.

– A sport továbbra is jelen van az életedben?

– Igen mindennap úszom 1500 m-t, illetve igyekszem kerékpárral közlekedni, ami a lábamnak is jót tesz. A tanítás mellett ez igazán kikapcsol és feltölt. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a CVSE elnökségének, a vízilabda szakosztály elnökségének és a városi sportuszoda vezetőségének, hogy lehetővé teszik, térítésmentesen használjam az uszodát, ahol néha egy-két tanítványommal még versenyre is tudok kelni.

– Gratulálok az elért eredményekhez, kitartást és jó egészséget a megkezdett út további folytatásához!

 

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...