18 C
Cegléd
2024. április 27. szombat
spot_img

Zseni „jelölt” sakkozó

– Kik voltak az első mestereid, akik bevezettek a sakkozás szépségeibe, rejtelmeibe?

– Tokaji László nagyon sokat segített, majd Pál Imre kecskeméti sakkmester már magasabb szinten foglakozott velünk és külön velem is. Tőle tanultam eddig a legtöbbet és ő segíti a fejlődésemet, egyengeti az utamat a sport vonatkozásában.

– A mögötted lévő két évben milyen eredményeket értél el?

– Sok korosztályos versenyen indultam, először csak Cegléden, majd Kecskeméten és Budapesten is. Ezeken a versenyeken sokat tanulhattam és az eredményeim is bíztattak arra, hogy még többet gyakoroljak. A legtöbbször az első három között voltam, vagy győztem.

– A társaskör szintű sakkozás kereteit a korosztályodban kinőtted Cegléden, miként alakul az életed?

– Az elmúlt év őszétől heti egy-két alkalommal Budapestre járok edzésre. Az ország legjobb nevelő egyesületébe a Kőbányai SC-be. Sajnos, Cegléden nincs szakosztályi keretek között működő sakkélet, emiatt le is igazoltak engem. A szüleim nagyon sokat segítenek.

– Nagyon fiatal vagy, nem fárasztó az edzésekkel és versenyekkel járó sok utazás?

– Örömmel teszem, mert nagyon szeretem a sakkot és fejlődni csak a jók és a jobbak között tudok. Emellett csak az egyesületi szintű versenyeken tudok „élőpontszámot” gyűjteni, amivel előbb-utóbb minősítő tényezővé válhatnak az eredményeim.

– Vannak-e példaképeid a sakkban?

– Kifejezetten még nincs, de sok magyar és külföldi híres sakkozó nevét ismerem meg a sakk irodalom- és a számítógép segítségével.  A magyarok közül Lékó Péter a legszimpatikusabb…

– A közelmúltban Cegléden járt Portisch Lajos olimpiai bajnok, nemzetközi nagymester. Szimultánt adott, te is asztalhoz ültél ellene?

– Természetesen, de az eredményről ne tessék kérdezni…

– A legközelebbi céljaid közül mit szeretnél kiemelni?

– Jól tanulni a Szent Kereszt Általános iskolában és csak utána helytállni a sportban. Részt veszek a Budapesten rendezendő ötfordulós „Sakk sarok” Tavaszi Kupa versenysorozaton. Tavaly megnyertem az összetett versenyt, most sem szeretném alább adni. Utána jönnek az egyéni és csapatbajnoki versenyek sorban.

Évtizedek óta „rajzolom” a betűket a sport világából. Kiváló sportolókkal, ceglédi világjárókkal készítettem interjúkat. Füle Simonra, amikor először felfigyeltem, erőtlennek éreztem magam, mit kezdhetek egy nyolc éves „zsenge” korú sakk-zseni jelölttel, tollal a kezemben. Nos, jelentem – alulmaradtam. Simi talpraesett, határozott kisugárzásával mattolt engem. Reményeim szerint sokat fogunk még róla hallani és persze – írni.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Sokrétű álláslehetőségek kereskedelmi és értékesítési irányon

    Kereskedelmi és értékesítési területen mindig akad olyan álláslehetőség, amely...

Tedd meghitté a kertet, építs zárt kerítést!

    Nyugalmas környéken, jó szomszédokkal körülvéve talán meg sem fordul...

Az anyák napja mindenki számára különleges

    Az édesanyáknak kitüntetett helye van a szívekben, szeretetük és...

FitKid sikerek

A Ceglédi Vasutas Sportegyesület FitKid szakosztályának tavaszi versenyszezonja Tiszakécskén...

Két Ungvári az olimpián

Családi olimpiára készül Ungvári Miklós ceglédi olimpikon. A olimpiai...