35.4 C
Cegléd
2024. július 15. hétfő
spot_img

Házi őrizetben tartják Hörömpő Nándort

Két hónapja házi őrizetben tartják a földcsalási ügyekkel kapcsolatban Hörömpő Nándort, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábbi kifizetési igazgatóját aki később a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara főigazgatója, majd a Ceglédi Járási Földhivatal vezetője lett – adta hírül a pénteki Népszabadság.

A NAV közlése szerint a földalapú támogatások ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás kísérlete és hivatali visszaélés miatt nyomoznak. Eddig 79 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük hárman vannak házi őrizetben. A nyomozást február 11-ig le kell zárniuk. A jogosulatlanul felvett támogatás összege másfél milliárd forint, emellett ez az elmúlt évek egyik legkiterjedtebb csalássorozata. Politikusok mellett újságírók is érintettek az ügyben, például Újvári Miklós, a Világgazdaság volt felelős szerkesztője. A csalás módszere az volt, hogy sebtiben létrehozott cégek úgy igényeltek jogalap nélkül területalapú támogatást, hogy ebben az MVH is aktívan közreműködött. A hivatal tudta ugyanis pontosan behatárolni az igénylőknek, hogy mely területek állnak üresen, hova nem lesznek más jelentkezők.

A lap szerint Hörömpő ellen az MVH több milliárdos informatikai beszerzésével összefüggésben indult eljárás. Az MVH-s vezető később az agrárgazdasági kamarában is nagy költekezésbe kezdett: 32 autós flottát tartott fent, és több száz, egyenként félmillió forintos laptopot rendelt a hivatalnak. A kamara rövid idő után meg is vált tőle. Következő munkahelyén, a ceglédi földhivatalnál azt mondták, Hörömpő már rég nem dolgozik ott.

Az MVH elnökhelyettesét, Drajkó Miklóst már az ügy 2013. októberi kirobbanása után közvetlenül letartóztatták. A földcsalásos botrányt kirobbantó ügyben valaki 440 millió forintos agrártámogatást próbáltak felvenni földjük után úgy, hogy nem is foglalkoztak mezőgazdasággal.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...