17.4 C
Cegléd
2024. május 9. csütörtök
spot_img

Kommunikációs zavar a felvételin

Január 17-én szombaton délelőtt tartották a középfokú oktatási intézményekben a központi írásbeli felvételit. Cegléden a diákok a szakközépiskolákban és a gimnáziumban a 9. évfolyamba felvételiztek magyar és matematika tárgyakból, rajtuk kívül a Kossuth Gimnáziumban a nyolcosztályos képzésre jelentkező negyedikesek is megírták a felvételit. 

– A Kossuth Gimnáziumba közel háromszáz gyermek felvételizett, ez növekedést jelent a tavalyi évekhez képest. – tájékoztatott Volter Etelka igazgatóhelyettes. – A nyolcosztályos képzésre nyolcvanan, a négyosztályosba pedig 212 diák mérette meg magát. Szeretném megragadni az alkalmat arra, ha valaki alapos ok, pl. betegség miatt nem tudott eljönni a felvételire, azt az igazolással együtt január 22-én csütörtökön 14 órakor várjuk pótfelvételire.

A felvételi előtti napokban az iskola honlapján és Facebookján is megjelent az Oktatási Hivatal híre, hogy egy január 1-jén életbe lépett jogszabály-módosítás miatt a diákok egy része nem vehet részt a szombati vizsgákon. A decemberben elfogadott törvényben ugyanis már nem szerepel az a kitétel, hogy a szülő kérésére az iskola magasabb évfolyama is megismételhető legfeljebb egy alkalommal. Eszerint nem felvételizhettek volna azok, akik “túlkorosan”, egy évet visszalépve jelentkeznének középiskolába, azaz akik például nem negyedikesként, hanem ötödikesként felvételiznének nyolcosztályos gimnáziumba. Majd a felvételi előtt a köznevelési államtitkárság adott ki közleményt arról, hogy a jogszabály nem vonatkozik a szombati felvételizőkre, mert ők még a törvény hatályba lépése előtt jelentkeztek.

– A gimnáziumban ez a kommunikációs zavar hány diákot érinthetett? – kérdeztük az igazgató helyettest.

– Mi szombaton nem ellenőriztük, hogy ki hanyadikos, tehát, aki eljött megírni a felvételit, az mindenki megírhatta. Az azonban bizonyos, hogy megzavarhatta a diákokat és szülőket is ez az egész. A közoktatási intézmények belső információs hálózatán január 14-én délután érkezett először információ arról, hogy nem felvételizhetnek ezek a gyerekek, majd másnap 15-én délután ezt a KLIK megerősítette, és felkérte az igazgatókat, hogy értesítsék erről a szülőket, felvételizőket. Mi ekkor tettük ki az iskola honlapjára és a facebook-ra az igazgatói tájékoztatást. Január 16-án délután – tehát kevesebb mint egy nappal a felvételi előtt – jött az újabb levél arról, hogy az érintett gyerekek mégis felvételizhetnek, ekkor levettük a honlapról a tájékoztatást. Azt gondolom, nem megengedhető, hogy az utolsó pillanatban tájékoztatják erről az iskolákat és az érintetteket. Ugyanakkor azt is el kell mondjam, hogy nagyon elenyésző lehet azok száma, akiket érint. A nyolcosztályos képzésben eddig tanult kb. 300 diákból, mindössze háromról tudok, akik felsőbb osztályból felvételiztek. Ha azonban van olyan diák, akár 5., akár 9. osztályos, aki a félreérthető tájékoztatás miatt nem írta meg a felvételit, hogy a január 22-e pótfelvételi lehetősége nekik is nyitva áll.

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...