19.4 C
Cegléd
2024. május 8. szerda
spot_img

Ceglédi panoráma a toronyból

A város emblematikus épülete a közel száz méter magas ceglédi tévétorony a város központjában, amelyen keresztül rádió- és televízióadók sugározzák műsoraikat, de az épület magasabb szintjeiről nem mindennapi panorámát is nyújt. Január 14-én rendkívüli látogatáson vehetett részt – előzetes engedélyezés után – lapunk szervezésében néhány szerencsés érdeklődő a 45 éves adótoronyban.

Az időjárás kegyes volt, így Kisfaludi István fotósunk gyönyörű képeket készített a magasból (megtekinthetők a Ceglédi Panoráma Facebookján), de a látogatók megismerhették az épület szerkezetét és a benne működő berendezéseket is. Funkciójukról és az épület történetéről Szőke Márton, a szentesi Antenna Hungária Zrt. szerviz-technikusa mesélt.

– Mit sugároz a ceglédi torony?

– A Kossuth Rádió URH műsorát sugározzuk a 98 mgh-en, ez egy amerikai gyártmányú rádióadó 1,2 kw-on, ami azt jelenti, hogy 40-50 km körzetben fogható a műsor. Valamint új logikájú digitális televíziók műsorát is sugározzuk, átjátszó rendszerű adóberendezéssel, amely szintén 1,2 kw-os.

– Erre a célra épült a torony? 

– Részben, de vélhetően a tervezés állapotában nem sejthették, hogy rádiós és televíziós műsorokat fog szolgáltatni. 45 éve, amikor épült, még mikrohullámú adatlánc volt, amely eljuttatta a modulációt az országba. Mit is jelent ez? Úgy épült fel a rendszer, hogy a régi rádiós és televíziós stúdiókból felment a jel Budapestre az OMK állomásába, amelyet mikrohullámú berendezés vitt szét. Örkényről érkezett Ceglédre, Ceglédről, pedig Martfűre adta a jelet. A ceglédi egy vasbeton-szerkezetű csőtorony, szemben az örkényi toronnyal, amely rácsszerkezetű, általában ez a kettő típus található meg hazánkban. 97 m magasságával teljesen átlagosnak tekinthető, általában a ráépített vasszerkezet magasságában különböznek a tornyok. 

– Mennyi időre terveznek egy ilyen tornyot?

-100 évre biztosan tervezték, de természetesen folyamatos karbantartás alatt vannak ezek a tornyok, amelyekhez külsős cégek is kapcsolódnak a karbantartói feladatokkal. Egyébként ún. átjátszó-toronyként működött a ceglédi, majd a korszerűsítéssel optikai rendszer váltotta ezt fel. Hajdan egy kinevezett gondnok ellenőrizte, valamint Szentesről kollégák jártak heti rendszerességgel ellenőrzésre, ez utóbbi maradt napjainkban is. 

– Milyen rendszerességgel járnak fel a toronyba ellenőrzésekre vagy karbantartásokra?

– Mivel üzemelő berendezések működnek a toronyban, így meghatározott időközönként látogatást kell tenni az állomáson. Továbbá külsős cégek is betelepültek, úgy, mint a Telenor, a Vodafone, valamint a Cegléd Rádió is innen sugároz, így az ő kollégáik is bejáratosak és foglalkoznak a karbantartással is.  

– Azok, akik kedvet éreznek ahhoz, hogy fellátogassanak, a toronyba mikor tehetik meg?

– Azt mindenképp kiemelném, hogy az Antenna Hungária Kft. fő tevékenységi köre nem az idegenvezetés, erre ez a torony nincs is berendezkedve. Mondhatjuk, hogy a mai egy különleges alkalom volt, amelyet a központtal történt egyeztetést követően valósítottunk meg. A mi feladatunk, hogy a távközlési berendezéseket karbantartsuk, az adat-összeköttetéseket a műholdas és telekommunikációs kapcsolatokat biztosítsuk.

FOTÓK a Farkas Zsolt által szervezett toronybejárásról Kisfaludi Istvántól itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Czeróczki Pál képviseli hazánkat

A legjobbak képviselik hazánkat a ŠKODA Challenge nemzetközi döntőjében A...

Megszólalt a 100 éves iskola csengője

Egy régi családtörténet folytatódott a Ceglédi Evangélikus Gyülekezeti házban....

A cserecsapat tagjait is elfogták

Két évvel ezelőtt 7 gyanúsítottal szemben fejezték be vádemelési...

Csodálatos Erdély

A "Határtalanul!" program célja, hogy lehetőséget biztosítson a magyarországi...

Baleset a 4-es úton

Két gyermek életveszélyesen megsérült egy közlekedési balesetben Ceglédnél vasárnap...