32.1 C
Cegléd
2024. július 19. péntek
spot_img

Az ország legnagyobb napkollektora

„Nekem ars poetica-m az, hogy aki fejleszt, aki épít, az a jövőbe vetett hitét teszi le az asztalra. Emelem kalapom a kórház előtt, hiszen pont ezt a fejlesztést, ennek a hitnek a letételét teszi meg, hiszen a sokadik energetikai fejlesztés, sokadik költségmegtakarítási célkitűzés egy pontjához érkeztünk, hiszen 100 millió forintos beruházást hajtottak végre.” – mondta el Szabó Zsolt. Az államtitkár rávilágított: tették ezt azért, hogy olcsóbb legyen az energia és több maradjon más célokra, például a kórházban dolgozók továbbképzésére. „Sokan mondják és én is vallom, hogy a kórházban az ott dolgozó maga a lélek, ami összetartja az egész épületet. Azonban szeretünk hasznos épületbe bejönni, és a mai napkollektor telep átadása ezt is szolgálja. Azt gondolom, hogy a következő feladat amit meg kell valósítani az, hogy egy olyan napelemes rendszert építsenek az épülethez (ami optimalizálva van magával a hő ellátással, magukkal a napkollektorokkal), amely ellátja a kórház teljes működését és energia szempontjából megszűnik a kiszolgáltatottság. Ez a pénz, ami ezáltal létrejön az a továbbfejlesztéseket szolgálja.” – fogalmazott Szabó Zsolt. 

A kórház gazdasági igazgatója, Bobál István arról számolt be, hogy ez a projekt a kórház vezetése által tudatosan vállalt stratégia egyik eredménye. „2009 óta végezzük azt a munkát, aminek ez a projekt a harmadik és fontos láncszeme. Energiahatékonyság és energiatudatosság az, ami összefogja ezeket a beruházásokat, hiszen 2009-ben már megvalósítottuk három épületünk teljes külső hőszigetelését, nyílászáró cseréjét, tetőszigetelését, ami az adott épületek esetében közel 40 százalékos energia megtakarítást jelentett. Ezekben az épületekben a kórház ágyszámából több mint 200 ágy üzemel, tehát egy igen jelentős fejlesztésről és projektről volt szó. Ez egyébként egy 160 millió forintot meghaladó beruházás volt, akkor még sajnos csak 50 százalékos támogatási intenzitással lehetett külső forrást szerezni, de akkor a kórház képes volt arra, hogy a hiányzó pénzt is mellé tegye és megvalósítsa ezt a beruházást.” – mondta el Bobál István, aki azt is elmondta: a második eleme ennek a sorozatnak 2012-ben volt, amikor ezeknek az épületeknek a tetejére egy napelemes rendszert hoztak létre, és ahol egy 46 kilovolt/amperes teljesítményű napelem rendszer működik azóta is, ami villamos energiát termel a kórház hálózatára, csökkentve ezáltal azokat a költségeket, melyek a kórház üzemeltetéséhez és fenntartásához szükségesek voltak. 

„Ez a harmadik elem, a napkollektoros rendszer. Itt nem szeretnénk lezárni és befejezni ezeket a beruházásokat, hiszen dolgoztunk és dolgozunk a következő projekteken és lehetőségeken. Meg vannak erre a terveink, hiszen tervezzük a város központjában működő, másik telephelyünk, a rendelőintézet esetében ugyancsak egy épületenergetikai fejlesztést illetve nyílászáró cserével, hőszigeteléssel, fűtéskorszerűsítésről lenne szó. Továbbá régi vágyunk a kórház villamos korszerűsítése, a lámpatestek cseréje illetve ezzel együtt a villamoshálózat felújítása, az előzetes számítások szerint ez körülbelül évente 20 millió forint megtakarítást jelentene a kórháznak.” – mutatott rá a kórház jövőbeli fejlesztési terveire a gazdasági igazgató.

Több fotó az eseményről Szokolai Attilától itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

Friss híreink

„Lerúgták a biciklijéről a fogyatékos srácot”

Megtámadtak egy fogyatékos fiatalt Cegléden a Nagykőrösi úton –...

Másodrendű állampolgárok Cegléden

Miért vagyunk másodrendű állampolgárok Cegléden? Avagy csak a pénzünk...

Legjobb Otthon Ingatlaniroda

Új ingatlaniroda nyílik Cegléden a Kossuth Ferenc utca elején....

Páros portré a megbántottságról

A hetvenes években Cegléd főterén Bakányi Gyula festőművész gyakran...

55 éve zárta be kapuit a Vízjárási iskola

A szoljon.hu oldalon jelent meg írás a Törtel külterületén...