14.8 C
Cegléd
2024. május 20. hétfő
spot_img

Hol tanuljon a gyermekem?

Erre az egyszerűnek látszó kérdésre keresi a választ a Ceglédi Panoráma Suli melléklete. Bízom benne, hogy az általános iskolák vonatkozásában könnyűnek látszó feleletet a kiadvány segít megtalálni és Cegléd, mint iskolaváros alapfokú köznevelési intézményei szimpátiát keltenek az olvasókban. Sok családban a testvérek, vagy a szülők a kitaposott úton indítják el a gyermeküket és az iskolaválasztást a nemzedékek között átadott tapasztalat megoldja. Gyakran már óvodás korban felismerhető az apróságok érdeklődése és emiatt könnyebb a szülői döntés. Ha azonban a végső elhatározáshoz még kell némi ismeret, vagy egyszerűen egy áttekintés, akkor erre itt a lehetőség.

Persze a kérdés megválaszolása már bonyolultabb a középfokú oktatás küszöbén álló tanulók számára. Ilyenkor már a lakhelytől való távolságon, a tagozatokon, vagy a tanító nénibe vetett bizalmon túl más szempontok is előtérbe kerülnek. A kérdés tehát a középfok előtt sokkal nehezebb és bizony társadalmi problémákat is felvet. Bízom benne, hogy Cegléd, nagy múltú középiskolái – melyek igazán jó eredményeket érnek el a továbbtanulási arányszámok tekintetében – a lehető legtöbb helyi család számára megfelelő alternatívát kínálnak. Ugyanakkor látni kell, hogy a mai munkaerőpiaci kihívásokra a mindenáron megszerzett érettségi bizonyítvány, vagy az arra épülő piacképtelen felsőfokú oklevél nem kínál megfelelő válaszokat.

A nemzetgazdasági folyamatok egyre inkább abba az irányba mutatnak, hogy igen is komoly igény van az egyes szakképző iskolák által oktatott szakmák képviselőire. Egyre több magyarországi vállalkozás küzd a szakképzett munkaerő hiányával, pedig egyre több család megélhetését tudnák biztosítani olyan körülmények között – például az autóiparban – melyekről néhány évvel ezelőtt még csak álmodni sem mertünk. Fontos, hogy gyermekeink megismerjék a szakképzésben rejlő alternatívát, hiszen a jövőben könnyebb lesz végzett szakmunkásként érettségi bizonyítványt szerezni, és a gyakorlati szakképzés színtere is egyre inkább átkerül valóságos piaci körülmények közé. Hiszem, hogy a jövő nemzedékének is szüksége van arra a gyakorlati tudásra, melyet szüleink, illetve nagyszüleink sikerrel szereztek meg az ipar, a kereskedelem vagy a mezőgazdaság területén. Ma újra igény van a korábbi generációk gyakorlatias hozzáállására!

Kívánom, hogy a Suli melléklet lapozgatásával a kedves szülők és a pályaválasztás előtt álló diákok hasznos információkat gyűjtsenek az egyes iskolákról. Kívánom, hogy ezt az egész életünkre meghatározó jelleggel bíró döntést úgy hozzák meg, hogy ahhoz a legszélesebb körben legyenek képesek tájékozódni. Remélem cikkeink a megfelelő irányt jelzik és a címben szereplő kérdésre könnyen választ kapnak az olvasók.

Fodor Gábor tankerületi igazgató

A SULI melléklet itt lapozható…


A Ceglédi Panoráma legfrissebb lapszáma a címlapképre kattintva lapozható…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Magyar Péter Cegléden

Május 18-án a piac előtt a Kossuth térre várta...

Számos extra utólag is beszerelhető egy autóba

    Sokan ragaszkodnak régi, jól bevált autójukhoz. Lehet, hogy csak...

Növeljük az állóképességünket étrend-kiegészítővel!

    Az, hogy mekkora teljesítményre vagyunk képesek egy adott intervallumban,...

Allergiás a kutyád? Ezekből a jelekből ismerheted fel!

    Az allergia a szervezet túlzott mértékű reakciója bizonyos anyagokkal,...

Egy központi elem a nappaliban: a dohányzóasztal

  Lábtartó, italtartó, íróasztal vagy éppen egy műalkotás. A dohányzóasztal...