13.5 C
Cegléd
2024. május 6. hétfő
spot_img

Galamb-olimpikon

Január közepén óriási tisztesség érte a ceglédi postagalambászokat: Józsa János két galambja is képviselte Magyarországot és városunkat a 34. Postagalamb Olimpián. A világ leggyorsabb galambjait felvonultató versenyen Kanadától Kínáig számos ország galambászai tették próbára madaraik gyorsaságát. A ceglédi tenyésztésű „Mr. Olimpia 4.” nevű galamb 18. helyezést ért el összetettben több ezer versenyző közül. Józsa János 12 éve kezdett el postagalamb versenyeztetéssel foglalkozni és a gondos munka, nemesítés meghozta gyümölcsét.

– Ez a két galambom Magyarország leggyorsabbjai közül való. Az utóbbi évek kül- és belföldi versenyein minden alkalommal dobogós helyet értek el több ezer galamb közül. Nagyon büszke vagyok rájuk! – mesélte a sikeres galambász, majd hozzátette: Meg kell említenem azt is, hogy 9 alkalommal ellenőrizték út közben a madarakat, tehát csalás gyanúja fel sem merülhet. Ezt azért tartom fontosnak elmondani, mert sajnos több galambász sporttárs, a szabályoknak nem megfelelő eszközökkel szeretett volna eredményt elérni.

– Mitől lesz ilyen sikeres egy galamb, a nevelésnek, vagy a géneknek köszönhetően?

– Hosszú folyamat a nevelés, de amelyik galambnak nincsenek élrepülő felmenői, annak nem sok esélye van szép eredményeket elérni. A 237. gyűrűszámú „Mr. Olimpia 4.” szinte minden őse szép eredményeket mutathat fel, nagyapja elérte a „Magyarország leggyorsabb galambja” címet is. Amikor valaki elkezd galambozni, akkor először el kell döntenie rövid, hosszú, vagy középtávon szeretne versenyezni, a madarakat ehhez kell trenírozni.  A másik és talán legfontosabb titok, hogy hatalmas jószágszeretet kell, hogy párosuljon a szakszerű munkával. A galamb, amikor például reggel hatkor elengedik Szlovákiában sokféle okból siethet haza. Igyekezhet haza a párjához, a fészkéhez, de a gazdájához is, aki szereti, gondoskodik róla. A a jó eredményekhez tehát többféle motiváció is kell a galambnak, amely akár győzelemmel hálálja meg a szerető emberi gondoskodást. 


Írásunk elkészülte után kaptuk a hírt, hogy Józsa János fiatal galambja a 2014-ben született Postagalambok Országos versenyén Nemzeti  1. helyezett lett 14920 (!) galambból. „Ehhez a csodás győzelemhez tartozik, hogy nagyon rossz, szeles, esős időben érkezett elsőként haza ez a pár hónapos kis galamb 335 km-ről.” – írta nekünk a büszke galambász.

Több fotó itt…

Hasonló hírek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét

spot_img

Friss híreink

Szökött lovak és a ceglédi rendőrök

Ceglédi rendőröket riasztottak két szökött paci miatt - egy...

Jogosítvány 700 ezer forintért?

Befolyással üzérkedés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emeltek...

LMP lista Cegléden

Április 30-án adta le Földi Áron az induláshoz szükséges...

Mi lehetne jobb egy pihentető ülőfürdőnél?!

  Biztosak vagyunk abban, hogy mindenki fel tud idézni legalább...

Mi a hosszú élettartamú mosógép titka?

    Ahhoz, hogy a mosógép élettartama a lehető leghosszabb lehessen,...